Gorbatsjov haalt in Berlijn uit naar Westen
BERLIJN (ANP/DPA/EFE). Een dag voor de feestelijkheden rond de 25e verjaardag van de val van de Berlijnse Muur heeft Michail Gorbatsjov, de laatste president van de Sovjet-Unie, het Westen zware verwijten gemaakt. Gorbatsjov zei zaterdag in Berlijn dat westerse landen zich niet hebben gehouden aan afspraken die bij de beëindiging van de Koude Oorlog zijn gemaakt.
Hij verwees onder meer naar de uitbreiding van de NAVO naar het oosten, de opdeling van Joegoslavië, de Kosovo-oorlog en de eenzijdige erkenning van de afvallige Servische provincie als onafhankelijke staat, de plannen voor een raketschild, de illegale aanval op Irak en het omverwerpen van het Kaddafi-bewind in Libië.
Volgens de 83-jarige Gorbatsjov lijkt de wereld af te steven op een nieuwe Koude Oorlog. Hij eiste de stapsgewijze opheffing van de sancties die in de Oekraïnecrisis zijn opgelegd. Gorbatsjov riep het Westen op de dialoog met de Russische president Vladimir Poetin te hervatten „om de spanningen te doen afnemen en een nieuwe basis voor de samenwerking te bouwen”.
Gorbatsjov, winnaar van de Nobelprijs voor Vrede, legde met zijn hervormingsbeleid van perestrojka (wederopbouw) en glasnost (transparantie) de grondslag voor de beëindiging van de Koude Oorlog. Hij is in Duitsland populair, omdat hij in 1989 tot leedwezen van de toenmalige machthebbers in de DDR toestond dat de Berlijnse Muur werd afgebroken.
De linkse Duitse partij Die Linke, voortgekomen uit de communistische DDR-staatspartij SED, heeft zaterdag excuses aangeboden voor het onrecht in de DDR. Die Linke stelt dat de DDR een staat is geweest „waar politieke willekeur op elk moment in de plaats kon komen van recht en gerechtigheid”.
Honderdduizenden Berlijners en toeristen uit binnen- en buitenland liepen zaterdag uit voor de feestelijkheden rond de viering zondag van de val van de Muur. Belangrijkste attractie is de Lichtgrenze (lichtgrens) van zo’n 7000 ballonnen die de locatie van de voormalige Muur in het centrum over een aantal kilometers markeert. De lichtgevende ballonnen worden zondagavond opgelaten. De mensen in Berlijn omschreven de stemming in de stad als vrolijk en ontspannen.