Eis van 3 en 5 jaar cel tegen pinpasfraudeurs
Justitie eist drie en vijf jaar cel tegen twee mannen die bij onbemande tankstations pinpassen probeerden te vervalsen.
Het duo maakte deel uit van een van de twee bendes die gisteren en vandaag in Breda terechtstonden. Justitie denkt met hun aanhouding de grootste fraudezaken ooit op het gebied van pinpasfraude voor de rechter te hebben gebracht.
De bendes sloegen in het hele land hun slag bij onbemande tankstations. Daar plaatsten ze elektronische kastjes waarmee pinpassen van klanten werden gekopieerd op het moment dat die probeerden te betalen. De pincodes werden afgekeken met camera’s of geregistreerd door middel van een dun toetsenbord dat de verdachten over het normale toetsenbord van de betaalterminal plaatsten.
Vandaag stonden in de zaak zeven Turkse verdachten centraal, die onder meer in Rotterdam, Capelle aan den IJssel en Breda te werk gingen. Gisteren verschenen de 49-jarige Rotterdammer W. J. P. en de 32-jarige Z. Y. uit Groningen voor de rechter. Medeverdachte O. K. kwam niet opdagen omdat hij te laat was gedagvaard.
De rechtbank behandelde de zaken gescheiden omdat de bendes ook afzonderlijk opereerden. Wel kenden de verdachten elkaar, omdat hoofdverdachte P. algemeen gezien werd als dé specialist in Nederland op het gebied van fraude met betaalpassen.
De zaak kwam aan het rollen toen de Belgische politie twee jaar geleden een Turkse man arresteerde op verdenking van pinpasfraude. Bij hem werd een computer gevonden met daarop software om de gegevens te kopiëren die op een magneetstrip van een bankpas voorkomen. Via deze verdachte leidde het spoor naar P. en zijn handlangers, Y. en O.
Het drietal wordt door het OM vervolgd voor het deelnemen aan een criminele organisatie en voor fraude met betaalpassen. Er was sprake van een heuse bende, zo redeneerde aanklaagster J. A. van Meer. Ze stelde dat P. de lakens uitdeelde en opdrachten gaf aan Y. en O. Hij liet hen uitzoeken welke onbemande tankstations zich leenden voor het plaatsen van kopieerapparatuur. Uit het politiedossier blijkt dat pompstations in het hele land werden onderzocht. In Rumpt, Ten Boer, Schiedam en Roden werd uiteindelijk apparatuur geplaatst. In twee gevallen werd dit ontdekt. In de andere gevallen slaagden de verdachten erin het kastje met gegevens weer te verwijderen. Kort daarna werd onder meer in Emmeloord en Rotterdam geld opgenomen met vervalste pasjes.
De gisteren gedaagde verdachten hebben zich met hun praktijken vermoedelijk enkele tienduizenden euro’s toegeëigend. Het zevental dat vandaag terechtstond, slaagde er echter in om enkele tonnen rijker te worden. Interpay, de organisatie die het elektronisch betalingsverkeer voor banken regelt, spant tegen hen nog een civiele procedure aan om in totaal zo’n 650.000 euro terug te krijgen.
Y. en O. hebben bij de politie een deel van de feiten bekend. Tijdens de zitting gisteren beriepen ze zich op hun zwijgrecht. Hun advocaten bestreden de onderzoeksmethoden van het openbaar ministerie en eisten vrijspraak. Een verzoek om onmiddellijke invrijheidstelling wees de rechtbank af.
De rechtbank doet op 4 februari uitspraak in de zaak tegen P. en Y. Een dag later vellen de rechters een oordeel over de strafmaat voor de zeven verdachten in de tweede zaak.