Dodelijke ongelukken in historie ruimtevaart
LOS ANGELES (ANP). In Californië is vrijdag het commerciële ruimtevliegtuig SpaceShipTwo neergestort. De copiloot kwam om, de piloot raakte ernstig gewond. Hieronder een overzicht van enkele grote ongelukken in de ruimtevaart.
24 oktober 1960: Een langeafstandsraket ontploft bij lanceerproef in de buurt van lanceerbasis Bajkonoer in Kazachstan. Hoeveel mensen omkwamen is nooit opgehelderd, maar de schattingen lopen uiteen van 60 tot 150.
27 januari 1967: Tijdens een oefening op de grond, ter voorbereiding van de eerste vlucht in het Amerikaanse Apollo-programma, breekt brand uit aan boord van de capsule. Alle drie bemanningsleden komen om. Kortsluiting in de bedrading van het ruimtevaartuig was de oorzaak van de brand.
28 april 1967: De Russische kosmonaut Vladimir Komarov is de eerste man die omkomt tijdens een ruimtemissie. Aan het einde van de vlucht met de eerste Sojoez-capsule weigert de parachute open te gaan.
29 juni 1971: Drie Russische kosmonauten worden na een succesvolle vlucht dood aangetroffen in hun capsule. Deskundigen komen tot de conclusie dat het drietal een half uur voor de landing is gestikt doordat de zuurstof uit hun cabine was verdwenen. Zij hadden een recordvlucht van 24 dagen achter de rug aan boord van het eerste Russische ruimtestation, de Saljoet-1.
28 januari 1986: Zeven Amerikaanse astronauten, onder wie een lerares, komen om als het ruimteveer Challenger 72 seconden na de lancering vanaf Cape Canaveral ontploft. Onderzoekers wijten het ongeval aan een kapotte rubberen ring, in combinatie met koud weer.
1 februari 2003: Het ruimteveer Columbia, met aan boord zeven astronauten, breekt bij terugkeer in de dampkring in stukken. Oorzaak was een loszittend stuk isolatieschuim, dat de vleugel had beschadigd. Daardoor was het ruimteveer niet meer bestand tegen de enorme hitte. De bemanning had een zestiendaagse missie naar het internationale ruimtestation ISS achter de rug.