Globes uit de Gouden Eeuw in het Rijksmuseum
AMSTERDAM (ANP). Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft van een particulier twee zeldzame globes uit de Gouden Eeuw in langdurig bruikleen gekregen. De globes zijn rond 1645 vervaardigd door de wereldberoemde kaartenmakers Willem Jansz en Johannes Willemsz Blaeu.
Een exemplaar betreft een aardglobe met daarop de laatste ontdekkingen van verre landen en kolonies, zoals ‘Nieu Nederland’ (New York). De andere is een hemelglobe waarop planeten en sterrenbeelden zijn weergegeven.
„Alles aan deze globes is uitzonderlijk”, liet het museum donderdag weten. „De superieure kwaliteit, de grootte (met een diameter van 68 centimeter) en het graveerwerk, dat een jaar werk gekost moet hebben.”
Willem Jansz en zijn zoon en opvolger Joan Blaeu waren de belangrijkste kaartenmakers van hun tijd. Zij verzamelden de gegevens die de Hollandse schepen vanuit de hele wereld mee terugnamen naar Amsterdam. De bemanningsleden hadden de opdracht gegevens op te tekenen over de landen die zij aandeden en over de hemel die zij zagen.
In het Rijksmuseum zijn dit soort antieke globes nu voor lange tijd te zien. Het museum kreeg eerder wel twee globes in bruikleen van Museum Het Valkhof in Nijmegen, maar die keren terug zodra daar de herinrichting van de vaste presentatie is afgerond.