Servië berecht zelf oorlogsmisdadigers
Servië krijgt zijn eerste grote proces wegens oorlogsmisdaden. Op 9 maart begint een rechtszaak tegen acht mannen die in november 1991 ongeveer 200 Kroatische gevangenen zouden hebben vermoord op een varkensboerderij in Vukovar in het oosten van Kroatië.
De zaak wordt behandeld door een speciale rechtbank voor oorlogsmisdaden en de georganiseerde misdaad, die in juni is opgericht. Servië mag van het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag minder belangrijke verdachten zelf berechten. Drie voormalige officieren van het Joegoslavische leger die met de zaak te maken hebben, moeten in Den Haag worden berecht.
De Servische regering zei bij de oprichting van de rechtbank te hopen dat het hof de druk op het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag zou verlichten. Het tribunaal moet over enkele jaren zijn deuren sluiten. Het is evenwel duidelijk dat de Serviërs hopen zelf enkele belangrijke verdachten te mogen berechten.
De Servische justitie heeft sinds 1999 enkele kleine processen wegens oorlogsmisdaden gehouden. Ze kregen niet veel publiciteit en onafhankelijke waarnemers bekritiseerden de rechtsgang.
Het speciale hof dat zich over de acht verdachten zal buigen, is opgericht met behulp van de Verenigde Staten en andere westerse landen. Het hof buigt zich ook over de moord op premier Zoran Djindjic.
Posters met de beeltenis van de voormalige Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic, die wegens oorlogsmisdaden wordt gezocht door het Joegoslavië-tribunaal, prijkten maandag op de muren in de straten van zijn vroegere bolwerk Pale. Het ging echter niet om opsporingsposters, maar om een steunbetuiging. „Wij staan voor altijd achter je”, luidde de tekst onder de foto van Karadzic.
De SFOR zette vorige week in Pale een klopjacht in, maar wist Karadzic niet te pakken te krijgen. De NAVO zegt dat voormalige leider over een uitgebreid netwerk van sympathisanten beschikt dat hem aan onderduikadressen helpt en op de hoogte houdt van zoekacties.
In het 15 kilometer ten oosten van Sarajevo gelegen Pale was ten tijde van de oorlog van 1992-’95 de Bosnisch-Servische regering gevestigd. Het Joegoslavië-tribunaal stelde Karadzic in 1995 in staat van beschuldiging wegens genocide en oorlogsmisdaden.