Minister wil baangarantie voor mantelzorgers
BERLIJN (ANP). Werknemers die thuisblijven of in deeltijd gaan werken om een ziek familielid te verzorgen, moeten 2 jaar het recht houden om fulltime terug te keren in hun oude baan. Dit staat in een wetsvoorstel dat de Duitse minister van Familiezaken Manuela Schwesig (SPD) heeft ingediend. De regeling moet het mogelijk maken dat ouderen langer thuis wonen, zonder dat de nadelen en de belasting voor de mantelzorgers te groot worden, aldus de krant Süddeutsche Zeitung woensdag.
Nog maar minder dan de helft van de hulpbehoevende ouderen in Duitsland wordt door een familielid verzorgd. In 2002 was dat nog 54 procent. Traditioneel lag de last van de mantelzorg vooral op de schouders van vrouwen. Die trekken zich echter steeds meer terug uit die taak: zij vinden baan, mantelzorg en eigen gezin moeilijk te combineren. Die meervoudige belasting leidt er volgens Duits onderzoek toe dat de ‘multitaskende’ mantelzorgers meer last hebben van rugpijn, burn-out en depressies dan gemiddelde Duitsers. Maar als het werken wordt beperkt of gestaakt tijdens de mantelzorgperiode, heeft dat gevolgen voor carrière en pensioen. Naast de baangarantie wil Schwesig de introductie van een betaald calamiteitenverlof tot 10 dagen, als werknemers bij een korte ziekteperiode voor een familielid zorgen.
In de Duitse variant van de participatiesamenleving maken sommige steden inmiddels ook gebruik van gezonde bejaarden die bereid zijn hun zieke of zwakke leeftijdgenoten te helpen. Zo kan het gebrek aan tijd van de jongere mantelzorgers worden opgevangen. Volgens de Federale Vrijwilligersdienstwet uit 2011 die voor de inzet van de krasse knarren wordt gebruikt, kunnen vrijwilligers naast een ‘zakgeld’ van 357 euro kleding en andere onkosten vergoed krijgen. Voor de regeling is grote belangstelling onder Duitse gepensioneerden, aldus de Süddeutsche Zeitung.