Buitenland

Raad van Hoeders Iran blijft bij besluit

De conservatieve Raad van Hoeders heeft zondag zijn besluit verdedigd om duizenden progressieve kandidaten uit te sluiten van deelname aan de parlementsverkiezingen die volgende maand in Iran worden gehouden.

AP
19 January 2004 11:13Gewijzigd op 14 November 2020 00:53

„Wij menen dat de Raad van Hoeders de wet trouw heeft toegepast. Protesten en kritiek hebben geen invloed op onze interpretatie van de wet”, zei een woordvoerder van de raad zondag tegen journalisten.

De Raad van Hoeders is een orgaan van twaalf door de geestelijk leider van het land, ayatollah Khamenei, gekozen conservatieve geestelijken. De raad veroorzaakte vorige week een politieke crisis in Iran door ruim eenderde van de 8200 voorgedragen kandidaten, onder wie 80 zittende parlementsleden, uit te sluiten van deelname aan de parlementsverkiezingen van 20 februari. Volgens de door de raad beheerste staatspers voldoen de uitgesloten politici niet aan de vereisten, maar de progressieve politici zeggen dat de raad probeert de uitslag van de verkiezingen naar zijn hand te zetten en hervormers uit het parlement te houden.

Door de uitspraak van de raad van zondag zal de politieke crisis in Iran waarschijnlijk nog verergeren. Sinds de raad op 11 januari de uitsluiting van de kandidaten bekendmaakte, wordt er voortdurend door progressieve politici gedemonstreerd. Zo’n tachtig parlementariërs houden sinds een week een staking in het parlementsgebouw. Sinds zaterdag eten zij bovendien overdag niet meer.

De vice-minister van Binnenlandse Zaken, Morteza Moballegh, die de leiding heeft over de Iraanse verkiezingen, waarschuwde zaterdag dat hij de parlementsverkiezingen niet door laat gaan als de Raad van Hoeders de uitsluiting niet intrekt. Maar de woordvoerder van de raad was zondag duidelijk: „De Raad van Hoeders is niet van plan te wijken.”

Woensdag gloorde er nog hoop voor de hervormers, toen ayatollah Khamenei de raad opdracht gaf zijn beslissing opnieuw te bezien. Zondag liet de raad weten dat parlementariërs die de islam of de grondwet niet trouw zijn, niet mee mogen doen aan de verkiezingen. Kennelijk worden daarmee alle uitgesloten parlementariërs bedoeld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer