„EU moet doen wat nodig, niet wat aardig is”
BRUSSEL (ANP). Europa moet doen wat nodig is, niet wat aardig is om te doen. Dat zei minister Frans Timmermans dinsdag tijdens zijn hoorzitting in het Europees Parlement in Brussel. Hij verschijnt daar omdat hij is voorgedragen als kandidaat-commissaris en eerste vicevoorzitter van de toekomstige Europese Commissie.
Timmermans antwoordde na een korte inleiding op vragen van europarlementariërs. Hij toonde daar meteen zijn talenkennis door telkens te antwoorden in de taal van de vragensteller. Timmermans sprak zo Engels, Duits, Italiaans, Frans en Nederlands. Hij bood grappend aan ook in het dialect van zijn regio (Limburgs) te kunnen antwoorden. Pas bij een Poolse vragensteller moest hij passen.
In zijn inleiding onderstreepte Timmermans dat Europa en de Europese instellingen moeten laten zien dat zij de Europese burgers en de lidstaten dienen en niet zichzelf. Het nieuwe dagelijks bestuur van de EU, onder leiding van Jean-Claude Juncker, moet dan ook concrete resultaten gaan leveren.
Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) vroeg Timmermans hoe Europa weer kan inspireren in plaats van irriteren. Timmermans nodigde het Europees Parlement uit om met hem samen te werken aan voorstellen waar Europa zich beter niet mee kan bemoeien. „Maar Europa inspireert nog steeds”, zei Timmermans. Als voorbeeld wees hij op de maandenlange pro-Europese protesten in Kiev die uiteindelijk tot een machtswisseling in Oekraïne leidden.
Hij zei ook dat Brussel politieker moet reageren op initiatieven van burgers, in plaats van de juridische reactie die nu vaak wordt gegeven. Hij gaf toe dat het midden- en kleinbedrijf in Europa gebaat zou zijn bij minder regels. Een kleine vermindering van de regeldruk kan bedrijven al ruimte bieden om extra mensen in dienst te nemen. En als de EU ergens behoefte aan heeft, is het wel aan extra werkgelegenheid, aldus Timmermans. Europa zal daarvoor ook meer moeten investeren in de economie.
Timmermans is door Juncker voorgedragen voor de portefeuille Betere Regelgeving, Relaties tussen Europese instellingen, Rechtsregels en Fundamentele Rechten.