Buitenland

Hooggerechtshof opent deur voor homohuwelijk

WASHINGTON. Het Amerikaanse hooggerechtshof heeft maandag alle klachten tegen de openstelling van het huwelijk voor homoseksuelen afgewezen. Door deze beslissing kunnen homo’s nu in dertig staten trouwen.

Redactie buitenland
6 October 2014 16:24Gewijzigd op 15 November 2020 13:23
Beeld ANP
Beeld ANP

In die staten waren klachten ingediend tegen wettelijke regelingen voor het huwelijk van mensen van gelijk geslacht.

De afwijzing van de klachten betekent ook dat het hooggerechtshof zich inhoudelijk niet uitlaat over de vraag of de openstelling van het huwelijk voor homo’s al dan niet tegen de grondwet indruist.

Tegenstanders van het zogeheten homohuwelijk hadden lang gehoopt dat het Amerikaanse hooggerechtshof zou vasthouden aan de klassieke visie op het huwelijk als een verbond tussen man en vrouw. Ook gisteren nog stonden er christenen bij het hof op de trappen die baden voor een andere uitspraak.

Een aantal lagere rechtbanken oordeelde eerder dat verboden op het homohuwelijk in bepaalde staten indruisen tegen het gelijkheidsbeginsel in de Amerikaanse grondwet, maar een aantal conservatieve staatsbesturen ging daartegen in beroep. Door de beslissing van het hooggerechtshof worden de vonnissen van de lagere rechtbanken gehandhaafd.

Hierdoor is er nu juist ruimte voor het huwelijks voor homo’s in een aantal zeer conservatieve staten, zoals Oklahoma en Utah. Juist staten met een regering die de klassieke visie op het huwelijk in beleid wil vastleggen, zijn getroffen door de afwijzing van het hoogste hof.

Gezien de snelheid waarmee het homohuwelijk het afgelopen jaar in meer en meer staten werd gelegaliseerd was de verwachting dat het hooggerechtshof een van de zaken in behandeling zou nemen.

Waarom de negen hoogste rechters van het land de zaken hebben afgewezen, is onbekend. Tot dusver hebben alle beroepsrechters die zich over verboden op het homohuwelijk bogen, die verboden geschrapt.

Er lopen momenteel nog wel enkele beroepszaken. Als in een van die zaken een verbod wordt gehandhaafd, is het niet uitgesloten dat het hooggerechtshof uiteindelijk toch een keer inhoudelijk de zaak zal moeten beslechten. Maar gezien de voorgeschiedenis ligt het niet voor de hand dat het hof dan alsnog tegen de openstelling van homohuwelijk zal kiezen. Vorig jaar al keurde het hof de wet op de bescherming van het huwelijk (DOMA) af.

Het homohuwelijk is een van de grootste splijtzwammen geworden in de Amerikaanse politiek. Tien jaar geleden speelde toenmalig president George W. Bush nog met de gedachte om de klassieke visie op het huwelijk in een amendement op de grondwet vast te leggen. Sindsdien heeft er echter een kentering plaatsgevonden. De steun voor legalisering is enorm gegroeid en de meest recente peilingen wijzen erop dat een meerderheid van de Amerikaanse bevolking inmiddels voor gelijke rechten voor homoseksuelen is.

In de Verenigde Staten is het vaker voorgekomen dat de politiek niet in staat was grote tegenstellingen te overbruggen en dat uitspraken van het hooggerechtshof uiteindelijk de doorslag gaven. Dat was onder meer het geval rond de afschaffing van slavernij en het toestaan van abortus.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer