Economie

Fitbit Flex is fitnessbandje met ruimte voor verbetering

De succesvolste wearable is vooralsnog het fitnessbandje; een polsband die verschillende lichaamsfuncties registreert, deze vervolgens doorgeeft aan een app op de smartphone en daarmee de progressie (of het gebrek daaraan) inzichtelijk maakt.

29 September 2014 07:31Gewijzigd op 15 November 2020 13:13
Fitbit Flex. Beeld Fitbit
Fitbit Flex. Beeld Fitbit

Fabrikant Fitbit maakt diverse modellen, waarvan de Fitbit Flex de meeste gebruikers heeft. Het armbandje is gemaakt van flexibel kunststof en leverbaar in diverse kleuren. Boven op de pols zit een sensor die aan de bewegingen afmeet welke activiteit de drager uitvoert. In de basis registreert de Flex stappen, maar het apparaatje weet ook vast te stellen wanneer er wordt gerend. Die bewegingen schaart Fitbit onder ”actieve minuten” en krijgen een andere waardering. De Flex werkt ook samen met populaire fitnessapps als RunKeeper.

Naast beweging legt de Flex per dag de totale afgelegde afstand vast en berekent het armbandje hoeveel calorieën daarbij zijn verbrand. Tijdens het slapen blijft het bandje om, want de sensor registreert ook het aantal uren slaap én het slaappatroon.

Al deze informatie wordt draadloos verzonden naar de Fitbit-app op de smartphone of naar de website met het persoonlijke profiel van de gebruiker. Daar zien we de digitale weergave van al die data: fraaie grafiekjes die inzichtelijk maken hoe we het doen. En vooral: of we vooruitgang boeken.

Per dag kan de gebruiker een doel instellen, bijvoorbeeld 10.000 stappen. De ledlampjes op het polsbandje geven aan hoe de drager vordert. Als het doel is behaald, trilt het bandje en branden alle lampjes.

In het gebruikersprofiel kan informatie over voeding worden toegevoegd, maar de aangeboden keuzes –veelal geïnspireerd door de Amerikaanse keuken– komen niet erg overeen met het eetpatroon van de gemiddelde Nederlander. Deze functie voegt daarom vooralsnog weinig toe. Ook de registratie van het slaappatroon is niet foutloos. Na een rusteloze nacht meldt de Flex soms dat we prima hebben geslapen.

Fitbit wil consumenten vooral stimuleren tot een gezond leefpatroon en past daarmee in de trend van ”quantified self”, het fenomeen waarbij mensen met behulp van moderne technologie allerlei dagelijkse gedragingen registreren. Omdat ze het leuk vinden óf om zichzelf te verbeteren. Over de ethische kant daarvan valt best iets te zeggen; dat doen we een andere keer op deze pagina.

Als de Flex ook zaken als hartslag, bloeddruk en lichaamstemperatuur zou meten, krijgt de gebruiker relevante informatie die nu nog ontbreekt. Zo zijn meer uitbreidingen denkbaar. Vooral voor actievelingen is de Fitbit Flex een goed uitgevoerd en interessant gadget. Maar het is wel een apparaat dat nog de nodige progressie kan boeken.

De Fitbit Flex kost 99,95 euro en werkt met nieuwere versies van Android, iOS en Windows Phone.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer