Anti-IS-coalitie groeit
BERLIJN (ANP/DPA). Het aantal landen dat zich achter de strijd van president Obama tegen Islamitische Staat in Irak en Syrië (IS) schaart, groeit. Nederland sloot zich woensdag aan met de toezegging van gevechtsvliegtuigen en militairen voor actie in Irak. De steun voor aanvallen in Syrië door de VS is vooralsnog bepekt tot wat Arabische landen. Een overzicht van de voornaamste pijlers van de coalitie:
VS: De initiatiefnemer is de belangrijkste militaire mogendheid ter wereld. In augustus begonnen de VS doelen in Irak te bombarderen en deze week in Syrië.
ARABISCHE STATEN: Bahrein, Jordanië, Qatar, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten steunen de Amerikaanse luchtaanvallen en sommige doen eraan mee. Vooral Jordanië en Saudi-Arabië voelen de hete adem van IS langs hun grenzen. Qatar ziet in de steun aan de coalitie een gelegenheid van het imago af te komen dat het soennitische extremisten steunt.
FRANKRIJK: Het eerste Europese land dat concreet actie in het kader van deze coalitie ondernam. Het begon in augustus met wapenleveranties en afgelopen week met luchtaanvallen in Irak. Frankrijk overweegt ook in Syrië aan te vallen.
BELGIË: Brussel heeft zes gevechtsvliegtuigen en militairen toegezegd die naar verwachting in Jordanië worden gestationeerd. België doet niet mee aan aanvallen op Syrië, omdat dat land niet, zoals Irak, om hulp heeft gevraagd.
GROOT-BRITANNIË: Londen besluit naar verwachting vrijdag mee te doen aan luchtaanvallen op Irak. De Britten leverden al wapens.
TURKIJE: Ankara heeft al zeker 1,5 miljoen vluchtelingen uit Syrië opgenomen en worstelt met de strijd die aan de zuidgrenzen van Turkije woedt. Ankara is tot dusverre militair terughoudend, maar president Recep Erdogan heeft gezegd dat zijn land nu militaire steun aan de coalitie overweegt.
DUITSLAND: Berlijn is begonnen wapens te leveren aan Koerden om IS te bestrijden. Duitsland doet om verscheidene redenen niet mee aan luchtaanvallen.
OVERIGE: Vrijwel heel de rest van Europa, Canada, Marokko, Egypte, Australië, Nieuw-Zeeland, Japan en Zuid-Korea hebben steun voor de aanvallen op IS toegezegd, vooral in de vorm van geld, uitrusting en informatie.