Immuniteitswet Italië in strijd met grondwet
De omstreden immuniteitswet die het Italiaanse parlement vorig jaar heeft aangenomen, is in strijd met de grondwet. Dat heeft het constitutionele hof in Rome dinsdag bepaald. Door de wet is een corruptieproces tegen premier Silvio Berlusconi stopgezet. Dat proces wordt vermoedelijk binnen twee maanden hervat. Opnieuw in Milaan, maar met andere rechters.
De wet vrijwaart de vijf hoogste politici, onder wie de premier, van rechtsvervolging zolang zij in functie zijn. Het hof acht de wet in strijd met het beginsel dat iedereen gelijk is voor de wet. Tegenstanders van Berlusconi zeggen dat de wet alleen maar dient om een eventuele veroordeling van Berlusconi te voorkomen. De regering zegt dat de wet dient om politici te beschermen tegen politiek gemotiveerde processen.
Oppositielid Antonio di Pietro reageerde verheugd op het oordeel van het hof. „We hebben van het begin af aan gezegd dat deze wet ongrondwettelijk, onwettig en immoreel is.” Di Pietro heeft meer dan een miljoen handtekeningen ingezameld om een referendum over de immuniteitswet af te dwingen.
Di Pietro was als onderzoeksrechter in de jaren ’90 een van de drijvende krachten achter de anticorruptiecampagne Schone Handen, die een hele generatie politici de kop kostte. In 1993 was de onschendbaarheid voor politici juist opgeheven om vervolging in het kader van Schone Handen mogelijk te maken.
Carlo Taormina, advocaat en parlementslid voor Berlusconi’s partij Forza Italia, noemde het oordeel van het hof politiek. Berlusconi maakt zich er geen zorgen over, zei Taormina. Berlusconi en zijn medestanders doen alle processen tegen de premier en mediamagnaat af als onderdeel van een complot van linkse politici en magistraten.
Berlusconi stond in Milaan terecht omdat hij in de jaren ’80 rechters zou hebben omgekocht in een zaak over de verkoop van het staatsvoedselbedrijf SME. Berlusconi zegt zich alleen omwille van het landsbelang met de zaak te hebben bemoeid.
Het vonnis van het hof is de tweede tegenslag voor Berlusconi in korte tijd. Vorige maand stuurde president Carlo Azeglio Ciampi een mediawet terug naar het parlement. De wet is omstreden omdat die op maat lijkt te zijn gemaakt voor mediamagnaat Berlusconi: het wordt onder meer mogelijk dat radio- en televisiezenders en uitgeverijen onderdeel gaan vormen van één bedrijf. Het parlement moet de wet nu opnieuw behandelen.