Buitenland

Geen weg terug na Schots referendum

EDINBURGH (ANP). Of de Schotten donderdag voor onafhankelijkheid van Engeland kiezen of niet, de weg terug naar de oorspronkelijke situatie is afgesloten. Zelfs een zege voor het nee-kamp, de voorstanders van behoud van de Britse unie, zou de verhoudingen tussen Engeland en Schotland op scherp zetten, omdat de marges in de uitslagen zo smal lijken te worden.

15 September 2014 16:38Gewijzigd op 15 November 2020 12:55

In de peilingen wisselen het yes- en het no-kamp elkaar steeds als koploper af, waarbij de verschillen slechts enkele procentpunten bedragen. Volgens de meest gunstige schattingen twijfelt nog 6 procent van de kiezers, maar waarschijnlijk is die groep groter. Hoewel de stemgerechtigde leeftijd in Schotland normaliter 18 jaar is, mogen nu ook 16- en 17-jarigen meebeslissen. Maar liefst 97 procent van de stemgerechtigden heeft zich laten registreren en de opkomst zal donderdag dan ook veel groter zijn dan bij reguliere verkiezingen.

Hoe fel de pleitbezorgers van behoud van de Britse unie ook zijn, in Engeland is ook een zekere irritatie waarneembaar. De Schotten waarderen de stabiliteit die de unie hen levert onvoldoende, klinkt het. De economische voorspoed die Schotland nu kent, is mede te danken aan de 307 jaar oude samenwerking met Engeland en dat voordeel zal Schotland bij onafhankelijkheid niet zonder meer behouden. Bovendien vragen de Engelsen zich af waarom Schotse parlementariërs nu wel over Engelse zaken mogen meestemmen, terwijl dat andersom niet het geval is.

De druk om voor behoud van de unie te stemmen loopt intussen op. Verschillende grote bedrijven, waaronder de Bank of Scotland, hebben gedreigd naar het zuiden van de grens te verhuizen als Schotland de unie verlaat. Er bestaat bovendien grote onduidelijkheid over de toekomst van de Schotse munt. De Britse premier David Cameron, gesteund door zijn (Schotse) voorganger Gordon Brown, probeert op de valreep nog twijfelaars en yes-stemmers te overtuigen van zijn visie.

Zelfs het koninklijk huis bemoeit zich er voorzichtig mee. Koningin Elizabeth wilde niet meer kwijt dan dat ze hoopte dat de mensen „heel goed zullen nadenken over hun toekomst”. Haar kleinzoon prins Harry zei afgelopen week bij de opening van de Invictus Games voor gehandicapte veteranen dat hij hoopte dat de volgende editie in 2016 ergens in het Verenigd Koninkrijk zal plaatsvinden, „misschien in Glasgow, misschien Sheffield”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer