Vijf vragen over ebola
RIJSWIJK (ANP). Twee Nederlandse artsen zijn mogelijk besmet met ebola. Ze werkten in Sierra Leone, waar ze in aanraking zijn gekomen met mensen die later ebola bleken te hebben. De artsen, die in het weekeinde naar Nederland worden gevlogen, hebben nog geen symptomen van de ziekte. Vijf vragen over de ebola.
Wat is ebola?
Ebola is een zeldzame ziekte. Van het virus bestaan verschillende varianten, allemaal zeer dodelijk. In 25 tot 90 procent van de gevallen overlijdt de patiënt.
Hoe raak je besmet?
De ziekte verspreidt zich via contact met lichaamsvocht van besmette mensen of dieren. Het kan dan gaan om bijvoorbeeld urine, zweet, bloed, sperma, moedermelk of het eten van besmet vlees. De meeste besmettingen ontstaan bij familie en anderen die een patiënt verzorgen, of bij begrafenisrituelen. Ebola is zo gevreesd, dat medisch personeel vaak op de vlucht slaat en patiënten achterlaat.
Wat doet ebola met iemand?
Het ebolavirus verspreidt zich via het bloed en schakelt het afweersysteem uit. Het virus veroorzaakt hevige koorts, hoofdpijn, spierpijn, bindvliesontsteking en zwakte. Patiënten moeten braken en krijgen diarree. Het virus veroorzaakt bloedklonters die vitale organen blokkeren en voor bloedingen zorgen. De patiënten kunnen veel bloed verliezen, ook via hun neus en hun urine.
Wat kan er worden gedaan tegen ebola?
Er bestaat nog geen breed toegankelijk vaccin of behandeling tegen ebola. Er zijn wel vaccins die nog in de testfase zijn, waaronder ZMapp, dat aan enkele besmette hulpverleners is toegediend. Het is bij een ebolavedenking belangrijk zo snel mogelijk iedereen op te sporen die contact heeft gehad met iemand die is besmet. Zij worden in de gaten gehouden en moeten in quarantaine zodra ze tekenen van besmetting vertonen. Overigens kan met simpele hygiëne, zoals het wassen van handen, het risico op besmetting sterk worden teruggedrongen.