Zorgen om krimp thuiszorg Walcheren
MIDDELBURG. Landelijke bezuinigingen op de thuiszorg komen hard aan op Walcheren. Vorige week bleek dat de grootste thuiszorgaanbieder op het eiland, Zorgstroom, 650 mensen ontslaat. Zo’n duizend cliënten krijgen geen hulp meer.
Van de mensen die weg moeten, zijn zo’n 150 huishoudelijke hulpen in vaste dienst. Daarnaast raken 500 alphahulpen hun baan kwijt. Die zijn in dienst van Zorgstroomcliënten. „De hectiek in onze sector is nog nooit zo groot geweest”, zegt directeur Leon Phernambucq van Zorgstroom. Vrijdag is er overleg met de vakbonden.
De ingreep is het gevolg van landelijke bezuinigingen op thuiszorg. Daardoor gaat er per 1 januari fors minder geld naar gemeenten voor de vergoeding van hulpen in de huishouding en alphahulpen. Mensen die nog de regie hebben over hun huishouden krijgen geen hulp meer. Dat zijn bij Zorgstroom in totaal duizend cliënten. Alleen mensen van wie is vastgesteld dat ze de regie over hun huishouden kwijt zijn, kunnen nog op hulp rekenen.
Directeur Phernambucq betwijfelt of er een adequaat vangnet is voor de eerste groep. Met de verantwoordelijke wethouders van Middelburg, Vlissingen en Veere is overeengekomen dat er met de cliënten van Zorgstroom zogenaamde keukentafelgesprekken volgen. Daaruit moet uit blijken wie geen hulp meer nodig heeft. „Buren of familieleden dienen dan de noodzakelijke hulp te bieden”, aldus Phernambucq. „Dat is een mooi streven, maar ik vraag mij af of mensen dat week in week uit kunnen opbrengen. Familieleden wonen vaak ver weg en hebben niet altijd tijd. Ook buren zijn niet steeds op de gewenste momenten beschikbaar.”
Volgens de directeur hebben gemeenten beloofd dat mensen met een smalle beurs eventueel kunnen rekenen op financiële ondersteuning, zodat zij zorg kunnen inkopen. „Maar dat is eigenlijk niet eerlijk. De zorg waar het hierom gaat, is voortgekomen uit de AWBZ. Dat was een sociale wet die voor iedereen gold, niet alleen voor mensen met een smalle beurs. Het is vergelijkbaar met de AOW: arm of rijk, iedereen heeft er recht op, niemand wordt buitengesloten, want iedereen heeft er premie voor betaald.”
Bij de christelijke thuiszorgorganisatie Curadomi worden vooralsnog geen mensen ontslagen.