Buitenland

Dode en gevechten ondanks bestand Oekraïne

KIEV (ANP/DPA/RTR). Ondanks een vrijdag overeengekomen staakt-het-vuren is er afgelopen weekeinde in Oekraïne weer gevochten. Daarbij is zeker een dode gevallen: in de Oost-Oekraïense stad Marioepol kwam zondag een 33-jarige vrouw om bij gevechten tussen het Oekraïense regeringsleger en pro-Russische rebellen. Ook raakten drie mensen gewond.

8 September 2014 06:53Gewijzigd op 15 November 2020 12:46
Petro Porosjenko. beeld EPA
Petro Porosjenko. beeld EPA

Aan de oostkant van de stad braken zaterdagavond gevechten uit, toen Oekraïense militairen onder vuur kwamen te liggen. Bewoners hoorden zware explosies in de havenstad. Beide partijen beschuldigen elkaar ervan het bestand te hebben geschonden. De Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken, Arsen Avakov, kondigde zondagochtend versterking van het leger aan voor Marioepol.

Op het vliegveld van de stad Donetsk zijn zondagochtend explosies en schoten gehoord. Ook stegen grote zwarte rookpluimen op ten noorden van de stad. De luchthaven is in handen van het Oekraïense leger, terwijl pro-Russische separatisten de macht hebben over de stad. Volgens de opstandelingen zijn er vier burgers omgekomen. In Loehansk werden zaterdagochtend handgranaten gegooid naar vrachtwagens van het Rode Kruis. De wagens maakten noodgedwongen rechtsomkeert.

Een adviseur van de Oekraïense president Petro Porosjenko zorge zondag met een mededeling op Facebook voor verwarring. De Verenigde Staten, Frankrijk, Italië, Polen en Noorwegen zouden modern wapentuig gaan leveren aan Oekraïne. Vanuit Moskou werd om opheldering gevraagd. Washington, Parijs, Rome, Warschau en Oslo ontkenden daarop dat zij wapens gaan leveren aan Kiev.

Na de NAVO-top in Wales eerder deze week zei Porosjenko dat een aantal NAVO-landen wapenleveranties had toegezegd. Hij zei er toen niet bij welke landen.

Het is de bedoeling dat een vredesproces volgt op het staakt-het-vuren dat vrijdag is overeengekomen. Veel Oekraïners hebben er een hard hoofd in: de posities van beide kampen lijken te ver van elkaar verwijderd. Daarom vreest menigeen in Kiev voor een ‘bevriezing’ van de situatie. Er zou jarenlang een situatie kunnen voortbestaan waarbij een deel van het land onder controle blijft van pro-Russische separatisten, zoals Transnistrië nu de facto onafhankelijk is van Moldavië en Abchazië van Georgië.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer