„ICC-proces president Kenia moet uitgesteld”
DEN HAAG (ANP). Hoofdaanklaagster Fatou Bensouda van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag is niet klaar om, zoals gepland, op 7 oktober te beginnen met het proces tegen president Uhuru Kenyatta van Kenia. Zij heeft de rechters dan ook vrijdag om uitstel gevraagd. Volgens de Gambiaanse heeft Kenia nog steeds niet al het bewijsmateriaal overgedragen waar het ICC om heeft gevraagd.
Kenyatta is aangeklaagd voor zijn veronderstelde rol bij de bloedige politieke en stammenstrijd, die uitbrak na de presidentsverkiezingen in 2007 en aan meer dan 1000 Kenianen het leven heeft gekost. Het zou op 7 oktober de eerste keer zijn geweest dat een staatshoofd in functie in Den Haag voor een internationaal hof verschijnt om berecht te worden. Eerder kwamen staatshoofden pas in het Haagse beklaagdenbankje terecht, als zij al van het pluche van de macht waren verdreven, zoals de ex-presidenten Slobodan Milosevic (Joegoslavië), Charles Taylor (Liberia) en Laurent Gbagbo (Ivoorkust).
Daar ligt hem juist het probleem voor Bensouda. De politie en de andere autoriteiten van Kenia zijn volgens internationaal recht verplicht haar bij haar onderzoek te helpen. Aan de andere kant is de verdachte in de zaak tegelijkertijd de baas van die politie. Getuigen voelen zich daardoor geïntimideerd.
Het respect voor het Strafhof wordt volgens voorstanders ondermijnd als landen straffeloos hun verplichting tot samenwerking naast zich neer kunnen leggen. Aan de andere kant is de ‘actiebereidheid’ in de hoofsteden van de 122 aangesloten landen niet groot. Kenia wordt gezien als belangrijke bondgenoot in de strijd tegen islamistisch terrorisme in Oost-Afrika. Kenia heeft tevens de grootste economie van Oost-Afrika en is voor menig land een belangrijke handelspartner. Zo werkt bijvoorbeeld de KLM nauw samen met de nationale luchtvaartmaatschappij Kenya Airways.