Spanning Suriname en Guyana loopt op
Suriname en buurland Guyana lijken de slepende conflicten over de precieze grens tussen beide landen weer op de spits te drijven.
Vanuit de hoofdsteden Paramaribo en Georgetown klinkt over en weer dreigende taal. Hoewel drie jaar geleden werd besloten de onenigheid in gesprekken te bespreken, dralen beide partijen nog altijd om met elkaar rond de tafel te gaan zitten.
In 2000 werd door de Surinaamse marine aan de monding van de grensrivier de Corantijn, in het westen van het land, een boorplatform verdreven van een Canadees bedrijf dat in samenwerking met Guyana naar aardolie zou boren in zee. Suriname is van mening dat de rivier zelf tot aan de oever van Guyana tot zijn grondgebied behoort, maar de Guyanezen denken daar anders over.
Beide regeringen dreigden met een gewapend conflict. Maar zowel Suriname als Guyana beschikt nauwelijks over een goed bewapend leger, waardoor het bij dreigen bleef. Inmiddels heeft de marine van Guyana wel enkele schepen aangeschaft.
Daarnaast bestaat er sinds 1969 een conflict over het Tigri-gebied, een onbewoond stuk jungle ter grootte van de provincie Utrecht in het uiterste zuiden. Guyana stationeerde daar destijds enkele militairen, terwijl Suriname ook dat gebied tot Surinaams territorium rekent. Maar ook in deze kwestie is het leger te zwak om in te grijpen en de Guyanezen te verdrijven.
Volgens de Surinaamse minister Ronald Assen (Defensie) is het vooral Guyana dat weigert serieus over de conflicten te praten. De Guyanese regering heeft wel aangeboden om te praten over een gezamenlijke exploratie van de oliebronnen in de Corantijnrivier, maar dat is voor Suriname onaanvaardbaar. De regering-Venetiaan wil dat Guyana eerst erkent dat de rivier Surinaams grondgebied is en dat de militairen in het Tigri-gebied zich terugtrekken.
Assen zegt aanwijzingen te hebben dat Guyana de militaire activiteit in het Tigri-gebied zal opvoeren. „Bij Guyana groeit de drang om Surinaamse natuurlijke hulpbronnen aan te boren.”
De bewindsman maakt zich zorgen over het feit dat Guyana een akkoord heeft bereikt met de Verenigde Staten om geen Amerikaanse onderdanen uit te leveren aan het Internationaal Strafhof. „Er wordt vooral gelet op wat Guyana terugkrijgt voor zijn instemming. De beloning kan onder meer bestaan uit militaire steun”, aldus Assen, die vreest dat Guyana met die steun hoopt het conflict met Suriname in zijn voordeel te kunnen beslechten.