Defensie Japan vraagt recordbegroting
TOKIO (ANP). Het Japanse ministerie van Defensie heeft de regering gevraagd om een recordbegroting voor de Japanse strijdkrachten. Het Aziatische land is momenteel onder andere verwikkeld in een geschil met China over enkele eilandjes in de Oost-Chinese Zee.
Eerder deze maand beschreef het ministerie de veiligheidssituatie rond Japan als „steeds ernstiger”. Tokio beschouwt naast Beijing ook het onberekenbare Noord-Korea als een bedreiging, meldde de BBC vrijdag.
Het ministerie wil een verhoging van 3,5 procent, waarmee het jaarlijkse budget uit zou komen op bijna 50 miljard euro. De strijdkrachten willen het geld onder meer gebruiken voor de aankoop van 20 patrouillevliegtuigen voor de marine, 5 vliegtuigen die ook als helikopters kunnen dienen, 3 drones en 6 gevechtstoestellen met stealth-technologie. Volgens de minister van Defensie gaat het niet om een plotselinge verhoging, maar is een groter budget noodzakelijk om de Japanse defensie op orde te houden.
Als de regering instemt met het verzoek, wordt de defensiebegroting voor het derde achtereenvolgende jaar verhoogd, na een decennium van bezuinigingen. Eerder deze week verzocht de Japanse kustwacht om een verdubbeling van zijn budget, zodat hij meer schepen kan aanschaffen en meer mankracht kan aantrekken. Ook zou de dienst een groot patrouilleschip willen bouwen voor een eenheid die zich specifiek richt op het verkennen van de wateren rond de betwiste eilanden.
Het geschil over de door Japan beheerde Senkaku-eilanden escaleerde in 2012 toen Tokio drie van de eilanden overnam van een private eigenaar. Sindsdien patrouilleren Chinese schepen en vliegtuigen in en boven wat Japan beschouwt als zijn territoriale wateren.
De huidige Japanse premier, Shinzo Abe, wil een grotere rol voor het Japanse leger, dat onder de pacifistische grondwet alleen geweld mag gebruiken voor zelfverdediging. In juli voerde het kabinet een belangrijke wijziging door die de strijdkrachten in staat stelt om buiten Japan te opereren. Ook versoepelde de regering restricties op de wapenexport.