Buitenland

Israël heeft Hamas zware slag toegebracht

JERUZALEM. Of Israël alle tunnels vanuit Gaza heeft verwoest is moeilijk te zeggen, omdat mogelijk nog niet alle tunnels zijn ontdekt. Maar het leger lijkt zeker geslaagd in de poging Hamas een zware slag toe te brengen. Volgens Israëlische bronnen is de helft van de doden in Gaza militant.

Alfred Muller
6 August 2014 13:40Gewijzigd op 15 November 2020 12:14
Jongens voetballen op het strand van Gaza. beeld EPA
Jongens voetballen op het strand van Gaza. beeld EPA

Israëliërs die in de dorpen rond de Gazastrook wonen, mochten dinsdag terug naar hun huizen omdat het weer veilig zou zijn. Israël vernietigde 32 tunnels waardoor Palestijnse militanten Israël konden binnendringen. Van de circa 10.000 raketten die voor de oorlog in het bezit waren van Hamas en andere milities, zou zo’n driekwart bovendien zijn afgeschoten of vernietigd.

Het 72-urige staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas dat dinsdagmorgen inging, hield vanmorgen nog steeds stand. Israël trok zijn troepen terug uit de Gazastrook en stelde deze op langs de grens, terwijl Hamas en andere militante groepen het afschieten van raketten en mortieren op Israël staakten.

Vlak voordat het bestand dinsdag inging, schoten militanten vanuit Gaza een salvo in de richting van Jeruzalem. Daarbij werd tenminste één huis getroffen in Beit Sahur, in Palestijns gebied.

Er is hoop dat het huidige bestand ook na vrijdagmorgen van kracht blijft. Israël stuurt deze dagen vertegenwoordigers naar de Egyptische hoofdstad Caïro om te praten over een regeling die een langere rust mogelijk maakt. Hamas heeft daar al vertegenwoordigers.

De derde gevechtsronde tussen Israël en Hamas –eerdere confrontaties deden zich voor in 2008-2009 en in 2012– duurde 29 dagen. In Israël verloren 64 soldaten en 3 burgers het leven. Aan de Palestijnse zijde vielen meer dan 1800 doden. Op Israël zijn 3356 beschietingen uitgevoerd, aldus de Israëlische televisie­zender Channel 2.

Hamas en andere groepen bewezen tijdens de derde gevechtsronde over aanzienlijke capaciteit te beschikken. Ze slaagden erin verliezen te veroorzaken onder Israëls goed getrainde en bewapende soldaten, het vliegverkeer bij luchthaven Ben Gurion te ontregelen, het normale leven in dorpen en steden rondom de Gaza­strook onmogelijk te maken en aan de macht te blijven. Foto’s en televisiebeelden vanuit Gaza droegen er bovendien aan bij dat Israël door velen als agressor werd gezien en een deel van de publieke opinie in het Westen zich tegen dat land keerde.

Het het verder gaat, hangt in belangrijke mate af van het diplomatieke proces. Als er een regeling wordt getroffen waarbij Hamas zijn arsenaal niet weer op kan bouwen en de Palestijnse Autoriteit en Egypte een rol toebedeeld krijgen, kunnen de levensomstandigheden in Gaza verbeteren. Maar als blijkt dat Hamas evenveel macht houdt als voorheen en zijn beleid voortzet, kan het aftellen naar de vierde gevechtsronde beginnen.

Het Israëlische leger zal zich blijven concentreren op de verbetering van het raketschild. De dreiging van raketten komt niet alleen van Hamas, maar ook van Hezbollah in Libanon, Iran, en straks mogelijk van de Islamitische Staat. Ook zal het leger meer dan voorheen de nadruk leggen op technologie om tunnels op te sporen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer