Buitenland

Grizzlybeer is diabetespatiënt in winterslaap

THOUSAND OAKS (ANP/DPA). Als grizzlyberen hun winterslaap houden, ontwikkelen ze een vorm van diabetes. In het najaar zijn de dieren vaak al erg dik, maar hebben ze nog geen kenmerken van een diabetespatiënt.

5 August 2014 18:05Gewijzigd op 15 November 2020 12:13

Die krijgen ze wel tijdens hun winterslaap. In het lichaam van een patiënt die aan diabetes type 2 lijdt, ook bekend als suikerziekte, is er een tekort aan insuline. Daardoor kan het lichaam de bloedsuikerspiegel niet meer goed regelen. Overgewicht geldt als de eerste oorzaak van diabetes type 2. In het voorjaar ontwaken de grizzlyberen echter gezond uit hun winterslaap. Onderzoekers van het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Amgen stellen in het blad Cell Metabolism dan ook dat overgewicht niet noodzakelijkerwijs tot diabetes leidt.

De onderzoekers wilden weten hoe de beren in hun maandenlange slaap hun vetvoorraad aan kunnen spreken zonder ziek te worden. Ze vermoeden nu dat de beer via zijn stofwisseling kan regelen hoeveel insuline via de alvleesklier in zijn bloed komt. Anders dan bij mensen blijft de bloedsuikerspiegel en het insulineniveau in het bloed van beren gelijk, of ze nu slapen of actief zijn. Het berenlichaam reageert dan ook amper op insuline tijdens de winterslaap.

Vlak voordat de beren zich opmaken voor de lange winterpauze zijn ze het vetst, en gevoelig voor insuline. In hun winterslaap maken ze een eiwit aan, waardoor de beer (Ursus arctos horribilis) ongestoord vet kan verteren. In het voorjaar wordt hun lichaam dan weer gevoelig voor insuline.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer