Internationale herdenking Eerste Wereldoorlog
LUIK (ANP). Het Belgische koningspaar en een reeks andere staatshoofden en hoogwaardigheidsbekleders herdenken maandag in Luik de Duitse inval in België precies 100 jaar geleden. Bij Luik, ten zuiden van Maastricht, werd destijds de eerste grote slag van de Eerste Wereldoorlog geleverd.
De ceremonie, die iets na 11.00 uur begon, vindt plaats bij het monument voor de slachtoffers van de geallieerden. Het gaat om de groep landen die destijds tegen onder meer het Duitse keizerrijk streed. Als gebaar van verzoening is maandag in Luik de Duitse president Joachim Gauck aanwezig. Groot-Brittannië wordt vertegenwoordigd door prins William en zijn vrouw Kate. Nederland stuurde minister van Staat Hans van den Broek. Hij vervangt minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken.
Met de inval op 4 augustus 1914 schond Duitsland de neutraliteit van België. Daarop zag Groot-Brittannië zich gedwongen Duitsland de oorlog te verklaren. Nederland kon neutraal blijven.
De Franse president François Hollande legde in zijn toespraak een link tussen neutraliteit toen en nu. „Hoe kan je neutraal blijven als een burgervliegtuig boven Oekraïne uit de lucht wordt geschoten. Dan kun je niet meer neutraal blijven en moet je handelen”, zo stelde hij.
Het Duitse staatshoofd Gauck begon zijn speech met een dankwoord voor de uitnodiging. Hij erkende dat het geen vanzelfsprekendheid is dat hij aan de ceremonie mag deelnemen.
De Belgische koning Filip stond stil bij het verschil tussen Europa toen en nu: „Een vreedzaam Europa, een verenigd Europa, een democratisch Europa. Onze grootouders hebben ervan gedroomd, voor ons is het werkelijkheid. Laten we het koesteren en het blijven verbeteren.”