Buitenland

„Arsenaal Irak stelde niets voor”

Uitgebreid onderzoek van de Amerikaanse krant The Washington Post toont aan dat de Verenigde Staten en Groot-Brittannië geen enkel hard bewijs hebben dat Irak een verborgen arsenaal heeft aan oude massavernietigingswapens. Evenmin is hard te maken dat het land kort voor de val van president Saddam Hussein een vergevorderd programma had voor de ontwikkeling van nieuwe wapens.

ANP
8 January 2004 10:03Gewijzigd op 14 November 2020 00:51

„Een Iraaks arsenaal was er alleen op papier”, aldus de krant woensdag in een zeer uitgebreid artikel. Het dagblad interviewde verscheidene Iraakse (voormalige) experts en onderzoekers uit de VS en Groot-Brittannië.

Het algemene beeld dat naar voren komt, is dat de Iraakse ambities op het gebied van de ontwikkeling van niet-conventionele wapens na de Golfoorlog van 1991 verbleekten. De door oorlog verzwakte Iraakse economie, het internationale wapenembargo en economische sancties maakten de financiering van een geavanceerd wapenprogramma niet mogelijk.

Interne strubbelingen binnen de Iraakse wetenschappelijke top, die vooral oog had voor persoonlijk gewin en prestige, maakten het bovendien nagenoeg onmogelijk dat Irak een wapenprogramma kon hebben zoals voor 1991. The Washington Post bevestigt ook eerdere berichten dat Saddam Hussein door zijn wapenexperts op grote schaal werd voorgelogen over de voortgang van het wapenprogramma. Om hun baan te behouden en om fondsen te werven beloofden ze van alles, maar tot een daadwerkelijke productie kwam het eigenlijk niet.

Volgens het onderzoek van The Washington Post is het zeer aannemelijk dat Irak in de jaren negentig veel massavernietigingswapens heeft ontmanteld of buiten werking heeft gesteld. Dat gebeurde onder druk van toenmalige VN-wapeninspecties en als gevolg van het overlopen naar het Westen van Hussein Kamel. Deze schoonzoon van de ex-president wist alles van het Iraakse militair industrieel complex en hij onthulde veel zaken tegenover zijn ondervragers.

Volgens The Washington Post is er lange tijd gedacht dat Kamel, die later na terugkeer in Irak werd vermoord, delen van het wapenprogramma heeft verzwegen, maar uit documenten is gebleken dat hij vrijwel zeker geen cruciale informatie heeft achtergehouden.

De motivering van president Bush en premier Blair om Irak de oorlog te verklaren wegens de dreiging van massavernietigingswapens is volgens de krant niet vol te houden op basis van alle nu beschikbare bewijzen. Er waren wel degelijk plannen voor verdere wapenontwikkeling, maar echt veel hadden die niet om het lijf.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer