Animo voor jaarlijkse strandschoonmaak groeit
CADZAND-BAD. Bijna duizend vrijwilligers doen deze maand mee aan de jaarlijkse schoonmaakactie op de stranden van Stichting De Noordzee. Dat zijn er bijna 350 meer dan vorig jaar. Gisteren werd op het strand bij Cadzand-Bad het startsein gegeven voor de ”Boskalis Beach Cleanup Tour”.
De hele maand augustus wordt estafettegewijs het volledige Noordzeestrand –van Cadzand tot Schiermonnikoog– systematisch ontdaan van al het (recreatie)afval. De initiatiefnemers hopen zo hun steentje bij te dragen aan de aanpak van de ‘plastic soep’ in de oceanen.
Muzikaal ondersteund door de ‘huisband’ van de stichting, De Troepies, die de meezinger ”Ruim ’t op” speelde, gingen de eerste 25 vrijwilligers gisteren aan de slag. Ze hadden het geluk dat de kust van Cadzand tot de schoonste stranden van Nederland behoort. „Dit is een ontzettend mooi initiatief om onze stranden nog mooier te maken dan ze al zijn”, moedigde wethouder Ploegaert (Milieu) van de gemeente Sluis de schoonmakers aan.
Buik vol plastic
Zogeheten plastic soep vormt een bedreiging van het zeeleven. Momenteel zijn er vijf gebieden in de oceanen bekend waar plastic zich ophoopt. Vogels raken verstrikt in de plastic afvalberg of zien de troep aan voor voedsel. Van noordse stormvogels is bekend dat ze met een buik vol plastic doodgaan van de honger, aldus Stichting De Noordzee. Gifstoffen als pcb’s, die ook in zee voorkomen, kunnen zich aan plastic hechten. Vissen die de stukjes plastic voor voedsel aanzien, krijgen zo niet alleen plastic, maar ook giftige stoffen binnen. Het afval komt zo in de voedselketen terecht.
Stichting De Noordzee ijvert voor een gezonde en schone zee. Een van de initiatieven om dat doel te bereiken, is de Boskalis Beach Cleanup Tour. Daarnaast telt de stichting vier keer per jaar op vier verschillende Nederlandse stranden al het afval. Wat opvalt is dat het aantal gevonden flesdoppen groeit, zegt afvaldeskundige Jeroen Dagevos van de stichting. „Zo’n tien jaar geleden werden op een strook strand van 100 meter lengte 15 doppen aangetroffen. Dat zijn er nu 23 per 100 meter.” Dat komt omdat er steeds meer halveliterflesjes fris in omloop zijn, zegt Dagevos. Hij is blij dat het kabinetsplan om het statiegeld af te schaffen nog even is uitgesteld. „Anders gooien mensen de plastic flessen straks nog gemakkelijker weg.”
Wat de milieukundige vooral opvalt, is dat er veel vaker dan vroeger ballonnen met plastic sierlinten op het strand worden aangetroffen. In pakweg tien jaar tijd verdubbelde dat aantal op elke 100 meter strand van acht naar zestien. Dagevos: „Het wordt steeds gekker. Je vindt zelfs ballonnen met batterijen of ledlampjes eraan vastgemaakt. Ik denk dat mensen die zoiets oplaten, vaak niet stilstaan bij de milieugevolgen.” Stichtingsdirecteur Eelco Leemans verwees er gisteren in zijn toespraak in Cadzand-Bad ook naar. „En ik ben blij dat de burgemeester van Amsterdam gehoor heeft gegeven aan onze oproep om bij de kroning van Willem-Alexander toch maar liever niet die 150.000 ballonnen op te laten…”
”Dolly rope”
De Boskalis Beach Cleanup Tour werd vorig jaar voor het eerst georganiseerd. Toen duurde de opruimactie 24 dagen. Zaken die in 2013 het meest werden aangetroffen, waren oranje en blauwe plastic draadjes uit zogeheten ”dolly rope”.
Dolly rope is dik plastic touw samengesteld uit een massa dunnere plastic draadjes. Het wordt gebruikt als beschermmateriaal aan de onderkant van sleepnetten van vissers. Als dit plastic touw slijt, raken de draadjes los en komen dan als een soort plastic pluis in het zeemilieu terecht. Dagevos: „Wij zijn in overleg met belangenorganisaties van vissers en met het ministerie om een duurzaam alternatief te vinden.”
Etappe één van de Beach Cleanup Tour leverde gisteren 22,5 kilo afval op. De eerste dag eindigde op het strand van Breskens. Vandaag zijn de stranden van Vlissingen tot Westkapelle aan de beurt. Vorig jaar werd in 24 dagen ruim 6500 kilo strandafval verzameld.