Ook bewijsprobleem bij internationaal onderzoek
KIEV/AMSTERDAM (ANP). Het internationaal strafrechtelijk onderzoek naar de schuldigen van de vliegramp in Oekraïne lost het probleem van de lastige bewijsvoering niet op. Dat zegt hoogleraar internationaal strafrecht Geert-Jan Knoops. Hij reageert op het besluit om internationaal te zoeken naar de ‘daders’ en ze op die wijze te vervolgen.
„Het zal de toegang tot de plaats des onheils niet veranderen als er oorlog rond die plaats wordt gevoerd’, meent hij. ,Alleen een militair mandaat zou dit kunnen veranderen. De consequentie is dan wel dat Nederland betrokken raakt bij een internationaal gewapend conflict. Dit zal de Nederlandse regering niet aandurven”, verwacht Knoops.
Knoops gaf vorige week in een interview met het ANP te kennen dat de vervolging in Nederland al een van de meest complexe zaken voor het Openbaar Ministerie op het gebied van internationale zaken zou worden. Datzelfde geldt voor het internationale onderzoek.
„Als je al verdachten kunt identificeren, is het eerste probleem: hoe ga je aantonen dat het opzet was? Dat kun je niet zomaar bewijzen. Daar heb je getuigen voor nodig en forensisch, technisch bewijs als ondersteuning”, stelt Knoops. „Het zal niet meevallen om die getuigen in oorlogsgebied te vinden en te laten verklaren in de huidige omstandigheden.”
De locatie van de ramp is al flink beïnvloed door mensen die daar hebben rondgelopen en de omgeving hebben verstoord. Dat is een probleem voor het vinden van technisch bewijs. „Wie zegt dat de plaats delict niet gemanipuleerd is, zo kan het verweer straks zijn?”
Vervolgens wordt het heel lastig het proces tegen eventuele verdachten naar Den Haag of ergens anders te krijgen. Je kunt ze niet zomaar oppakken, benadrukt Knoops. „Die verdachten zitten waarschijnlijk in oorlogsgebied en wie is bereid ze over te dragen?”
Deze problemen worden ook niet opgelost door het internationaal strafrechtelijk onderzoek, concludeert Knoops.