Buitenland

Rapport: steun voor Hamas neemt af

TEL AVIV. De legitimiteit van Hamas in Gaza neemt af, maar er zijn geen tekenen dat de bevolking in Gaza in opstand komt en openbare kritiek op de organisatie valt er niet te horen.

Alfred Muller
24 July 2014 09:58Gewijzigd op 15 November 2020 12:03
beeld AFP
beeld AFP

Dat schrijft Orit Perlov in een rapport van het Instituut voor Nationale Veiligheidsstudies (INSS) over de publieke opinie. Het onderzoek is gebaseerd op gesprekken met opinieleiders in de sociale media in Gaza en Egypte.

Uit het onderzoek blijkt dat de legitimiteit van Hamas in de sociale media in Gaza het afgelopen jaar afnam. Maar een opstand heeft er tot nu toe niet plaatsgehad. De bevolking begrijpt dat Hamas de wapens heeft en niet zal aarzelen opstandelingen te executeren. Bovendien is de bevolking uitgeput en verslagen na zeven jaar blokkade van Gaza. De Gazanen geloven niet dat ze een beter regime kunnen oprichten. De bevolking denkt dat er geen redelijk alternatief bestaat voor Hamas.

Ook blijkt uit het INSS-onderzoek dat de bevolking de door Mahmud Abbas geleide Palestijnse Autoriteit niet als een alternatief ziet. Zowel Hamas als de Palestijnse Autoriteit wordt gezien als „totaal corrupt.” Toen de Palestijnse minister van Gezondheid vorige week probeerde Gaza te bezoeken, werd hij bekogeld met stenen en eieren. In graffiti in Gaza wordt Abbas een verrader genoemd en wordt er openlijk opgeroepen tot zijn dood.

Het INSS-onderzoek gaat ook in op de vraag of Israël in de sociale media de winner is en Hamas de verliezer. Israëliërs veronderstellen dat sinds de val van de moslimbroederschap in Egypte Hamas in moeilijkheden verkeert en vecht voor zijn voortbestaan. Maar Hamas zelf zegt volgens socialemediagebruikers dat er chaos zal ontstaan als de organisatie verdwijnt.

Hamas eist in ruil voor het staken van het afschieten van raketten vrijlating van Palestijnse gevangenen, opening van grensovergangen en economische hulp van Qatar en Turkije. Maar Israël en Egypte lijken niet van plan aan deze eisen te voldoen, althans niet op korte termijn. In Israël geldt het uitgangspunt: rust in ruil voor rust.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer