Belgen lijkt op weg naar nieuwe regering
BRUSSEL. Bijna twee maanden na de verkiezingen lijkt België op weg naar een nieuwe regering met, voor de eerste keer, de Vlaams-nationalistische N-VA. Koning Filip gaf een Vlaamse christendemocraat en een Franstalige liberaal dinsdag de opdracht samen een regering te vormen.
Deze ontwikkeling was mogelijk nadat eerder dinsdag de vorming van een Vlaamse regering in een stroomversnelling was gekomen. De Vlaamse liberalen mogen deelnemen aan dat kabinet in het gewest Vlaanderen. Daardoor zagen de Franstalige liberalen de drempel verlaagd om deel te nemen aan de nieuwe Belgische regering. Zij zijn namelijk de enige partij aan Franstalige kant die wil meedoen. Media bestempelden dat al als kamikazeactie.
De nieuwe Belgische regering gaat in ieder geval uit vier partijen bestaan: de N-VA, de Vlaamse christendemocraten, de Vlaamse liberalen en dus de Franstalige liberale partij MR. De socialisten blijven buitenspel: een tweede kabinet-Di Rupo komt er naar alle waarschijnlijkheid niet.
Als nieuwe premier wordt de naam van de huidige Vlaamse minister-president Kris Peeters genoemd. Hij werd dinsdag tot formateur benoemd, samen met MR-voorman Charles Michel. De leider van de N-VA, Bart De Wever, maakte herhaaldelijk duidelijk niets voor het premierschap te voelen. De N-VA, de grootste partij van België, streeft immers naar Vlaamse onafhankelijkheid.
Er werd dinsdag een akkoord bereikt over de vorming van een nieuwe regering van het Belgische gewest Vlaanderen. De Vlaams-nationalistische N-VA van Bart De Wever gaat samen met de christendemocraten van de CD&V en de liberale Open Vld. Partijcongressen van de drie betrokken partijen moeten het regeerakkoord nog goedkeuren.