Syrische president bezoekt Turkije
De Syrische president Bashar al–Assad is dinsdag in Ankara aangekomen voor een historisch driedaags bezoek aan Turkije. Het is voor het eerst dat een Syrisch staatshoofd het buurland bezoekt sinds de onafhankelijkheid van Syrië in 1946.
Assad werd samen met zijn vrouw Asma verwelkomd door de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Abdallah Gül. Assad hoopt vooral met het sluiten van overeenkomsten of verdragen meer betere economische samenwerking met Turkije te bereiken waardoor er meer buitenlandse investeringen en toeristen kunnen komen. Voorts zal de kwestie Irak uitgebreid worden besproken.
De betrekkingen tussen beide landen zijn lange tijd uiterst slecht geweest en in 1998 dreigde Turkije zelfs met oorlog over de Syrische rol van gastheer voor Koerdische separatisten uit Turkije. Nadat Syrië de vooraanstaande Koerische separatist Öcalan uitwees, ontdooide de relatie langzaam.
Er werden verschillende overeenkomsten gesloten over samenwerking op het gebied van veiligheidsvraagstukken en de handel. Vorige maand nog leverde Syrië 22 mensen uit die door Ankara werden gezocht in verband met aanslagen in Turkije.
Belangrijke geschilpunten staan evenwel nog onberoerd overeind. Het gaat om het water van de Eufraat en een oud grensgeschil.
Syrië verwijt Turkije met behulp van grote stuwdammen veel te veel water af te tappen uit de rivier de Eufraat. Een akkoord uit 1987 stelt dat Turkije 500 kubieke meter water per seconde moet laten doorstromen, maar dat moet volgens Damascus worden bijgesteld. Bovenien houdt Turkije vooral in de zomermaanden water achter, zo luidt het Syrische verwijt. De 2800 kilometer lange Eufraat stroomt van Turkije via Syrië naar Irak.
Voorts maakt Damascus nog steeds verbitterd en verwoed aanspraken op Hatay, een stuk land in Turkije rond de plaatsen Antakya en Iskenderun of Alexandretta. De Turken hebben dat volgens Damascus onterecht van Syrië afgetroggeld toen Syrië nog een Frans mandaatgebied was van de Volkenbond. Het hoort sinds 1939 bij Turkije.
Maar naast de geschillen zijn er ook gezamelijke belangen zoals bijvoorbeeld ten aanzien van het door de Amerikanen bezette in Irak. Beide staten zijn fel tegenstander van een Koerdische staat in Irak.