ISIS rukt gestaag op in Syrië en Irak
AMMAN. De opmars van de ISIS-beweging is enigszins buiten beeld geraakt. Maar de radicale moslimrebellen rukken gestaag op.
Woensdag werd de Syrische president Assad voor een nieuwe termijn van zeven jaar ingezworen. In zijn toespraak die hij bij deze gelegenheid hield, waarschuwde hij de Arabische en westerse landen die de gewapende oppositie in Syrië steunden dat het slechts een kwestie van weken zou zijn voordat terroristen ook in hun landen zouden toeslaan. Hij kreeg een daverend applaus toen hij aankondigde dat het Syrische leger spoedig Raqqa zal bevrijden.
De noordelijke provincie Raqqa is sinds april 2013 volledig in handen van ISIS (Islamitische Staat in Irak en Syrië) en maakt deel uit van het islamitisch kalifaat dat ISIS-leider Bagdadi op de eerste dag van de Rramadan uitriep. Het was in Raqqa dat ISIS zich begon te organiseren, om vervolgens militair versterkt terug te keren naar Irak, waar Mosul en andere steden in hun handen vielen. Hier veroverde de ISIS een omvangrijk arsenaal aan militair materiaal, dat meestal van Amerikaanse makelij was en dat door de strijders van ISIS wordt gebruikt in het oosten van Syrië.
Al geruime tijd werd de Syrische burgeroorlog bepaald door drie strijdende partijen. Enerzijds waren er het Syrische leger en ISIS en anderzijds was er een breed scala aan gewapende islamitische en Koerdische milities actief, die zowel tegen het Syrische regime als tegen ISIS streden. In het noorden en oosten van Syrië brak vervolgens een bloedige broederstrijd uit tussen deze gewapende milities en ISIS, waarbij tot op heden zo’n 7000 doden vielen.
Vervolgens zette ISIS de strijd in tegen de Koerden die in oostelijk Syrië een autonome regio hadden uitgeroepen. Ook in Aleppo, dat een enorm strategisch belang vertegenwoordigt, is de strijd opnieuw opgelaaid.
Terwijl ISIS in het oosten van Syrië bezig is de gewapende islamitische en Koerdische milities uit te schakelen, doet het Syrische leger hetzelfde rond de stad Aleppo. Het Syrische leger werd er door de oppositie van beschuldigd heimelijk samen te werken met ISIS. Alles wijst er echter op dat in Syrië een totale oorlog tussen het leger en ISIS ophanden is.