Buitenland

Voorarrest mullah Krekar opgeschort

Een rechtbank in de Noorse hoofdstad Oslo heeft vrijdag het voorarrest van mullah Krekar opgeschort.

AP
6 January 2004 10:08Gewijzigd op 14 November 2020 00:51

De geestelijke werd vrijdag aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het beramen van moordaanslagen op politieke tegenstanders in Irak. Het openbaar ministerie is in beroep gegaan tegen de beslissing om Krekar op vrije voeten te stellen. Hangende dat beroep, dat waarschijnlijk in de loop van deze week dient, blijft Krekar nog vastzitten.

Krekar is de leider van de omstreden beweging Ansar al-Islam. Vorig jaar werd hij Nederland uitgezet na een afgewezen asielaanvraag. De Noorse justitie zegt over sterke aanwijzingen te beschikken dat Krekar betrokken was bij geweld tegen politieke tegenstanders, maar stelt dit bewijs in verband met „de levens en gezondheid van betrokkenen” niet openbaar te kunnen maken. De rechter oordeelde maandag dat er onvoldoende gronden zijn om Krekar hangende de uitkomst van het gerechtelijk onderzoek tegen hem, vast te houden.

Ansar al-Islam (Helpers van de islam) is een groepering van enkele honderden Koerdische strijders die in Noord-Irak actief is en streeft naar de stichting van een strengislamitische staat in het gebied. De groepering staat op de lijst van internationale terreurgroeperingen die de Verenigde Staten hebben opgesteld na de aanslagen van 11 september 2001. Volgens de VS heeft Ansar banden met al-Qaida. Krekar ontkent dat, al heeft hij al-Qaida-leider Osama bin Laden in interviews wel „een goede moslim” genoemd.

De Noorse minister van Binnenlandse Zaken, Erna Solberg, bestempelde Krekar vorig jaar tot een gevaar voor de nationale veiligheid. De Amerikaanse minister van Justitie, John Ashcroft, heeft tijdens een bezoek aan Noorwegen Ansar al-Islam beschuldigd van betrokkenheid bij aanslagen op Amerikaanse militairen in Irak.

Krekar kreeg in 1991 asiel in Noorwegen, maar die status is door het Noorse ministerie van Binnenlandse Zaken ingetrokken. Krekar kwam in september 2002 naar Nederland en werd vier maanden later op last van minister van Justitie Donner het land uitgezet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer