Justitie neemt veel meer crimineel geld af
DEN HAAG (ANP). Het Openbaar Ministerie heeft criminelen het afgelopen jaar 90 miljoen euro ontnomen. Dat is bijna een verdubbeling in vergelijking met 2012. Dit resultaat staat symbool voor de brede aanpak van de georganiseerde misdaad, blijkt uit het jaarbericht over 2013 dat het OM woensdag heeft gepresenteerd.
OM-baas Herman Bolhaar waarschuwt wel dat het OM-budget onder druk staat. „We lopen regelmatig tegen de grenzen van de mogelijkheden aan.” Dat terwijl de georganiseerde misdaad, terrorisme en financieel-economische criminaliteit een serieuze bedreiging van de samenleving vormen. Het gaat om bedreiging van de vitale infrastructuur, belangrijke economische sectoren en de algemene veiligheid.
Justitie heeft het plukken van criminelen de afgelopen 6 jaar kunnen verdrievoudigen. Het OM begon in 2010 met een speciaal programma om crimineel vermogen op grotere schaal, slimmer en effectiever af te pakken.
Omdat geld verdienen het doel van de misdaad is, moet juist dat worden aangepakt en is het een „essentieel” onderdeel van effectieve criminaliteitsbestrijding. Samenwerking met anderen is daarom doorslaggevend, vindt het OM. Dat gebeurt met de politie en organisaties als de Belastingdienst, het UWV en gemeenten.
Bij het bestrijden van zware criminelen gaat het er niet alleen om, om de boeven te vangen. „Het gaat er ook om de criminele activiteit te verstoren, barrières op te werpen om criminaliteit onmogelijk te maken en in te dammen.”
In 2013 hebben politie en OM ruim 950 criminele samenwerkingsverbanden aangepakt. Dat is bijna 80 procent meer dan in 2009. Vorig jaar handelde justitie 216.850 misdrijfzaken af.
Volgens Bolhaar is verder het aantal overvallen „spectaculair verder gedaald”. Ook meldt hij dat het afgelopen jaar mensenhandel zwaarder is bestraft.