Frans keurmerk „thuis bereid”
PARIJS (ANP). Franse restaurants hebben er met ingang van dinsdag een officieel keurmerk bij. Het is een soort zegel of logo waar een koekenpan met een dakje op staat. Daarmee wordt aangegeven dat het eten geheel in de desbetreffende horecagelegenheid is bereid met ‘rauwe’ producten. Dus producten die niet wezenlijk zijn bereid of bewerkt voor ze in de eetgelegenheid terechtkwamen. Het logo heet ‘fait maison’ (huisgemaakt). Vanaf volgend jaar worden restaurants die er misbruik van maken, beboet.
De Franse overheid wil een trend tegengaan waarbij de bewerkelijke traditionele keuken aan het verdwijnen is. Ze wordt verruild voor de eenvoud van het ontdooien van ingevroren maaltijden met behulp van een magnetron. De ‘stoofpot’ die daarbij in luttele seconden wordt bereid, wordt dan bijvoorbeeld snel ‘verfijnd’ met een blikje champignons.
De culinaire reputatie van Frankrijk staat op het spel en de overheid grijpt in. Volgens sommige koks doet ze dat nu te halfslachtig. Maar volgens anderen is het een positief initiatief. Afgelopen jaar biechtte bijna een derde van de ondervraagde restaurateurs op gebruik te maken van ingekochte kant-en-klare onderdelen van maaltijden.