Israël verdeeld over antwoord op geweld Hamas
GAZA. De onrust tussen Israël en de Palestijnen blijft niet beperkt tot de grensstrook langs de Gazastrook. Binnen de regering roept de kwestie grote spanningen op, en ook in de samenleving zijn de opvattingen sterk verdeeld.
Gisteren kwam de situatie tot een escalatie. Hamas en andere Palestijnse groepen begonnen tientallen projectielen af te vuren op het zuidwesten van Israël. De Joodse staat reageerde met luchtaanvallen op de Gazastrook en hoopt zo Hamas te dwingen de beschietingen te staken. Maar Hamas voert de strijd tot nu toe alleen maar op.
De escalatie ontstond enkele weken geleden, op 12 juni. Die dag ontvoerden activisten drie Israëlische jongens, die ze vervolgens vermoordden. De daders zijn volgens Israël Hamasstrijders, al is het niet zeker of deze radicaalislamitische beweging de opdracht gaf tot de terreurdaad.
Het Israëlische leger ging na de ontvoering over tot arrestaties van honderden activisten van Hamas op de Westelijke Jordaanoever. Onder hen zijn vele ex-gevangenen, die Israël in oktober 2011 vrijliet in ruil voor de gekidnapte soldaat Gilad Shalit. Hamas wil Israël dwingen de gevangengenomen activisten weer vrij te laten.
Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken deelde mee dat in de drie weken van 12 juni tot 3 juli 130 raketten op Israël werden afgevuurd.
Israël heeft gepoogd een escalatie te voorkomen. Het deed voor afgelopen weekend een oproep aan Hamas het vuren te staken. De poging om een staakt-het-vuren te bereiken, mislukte echter. Gisteren kwamen negen Hamasstrijders om in een tunnel. Palestijnen zeiden dat de luchtmacht een aanval uitvoerde, maar Israël hield het op een werkongeluk. Voor Hamas was het reden de beschietingen op te voeren.
Tot nu toe hebben de Palestijnse raketten een beperkte reikwijdte. Raketaanvallen op grote steden in Israël vergroten de kans op een landoperatie van het Israëlische leger. Maar dat zal op korte termijn niet gebeuren.
Het leger heeft weliswaar 1500 reservisten opgeroepen, maar dezen zijn vooral betrokken bij de burgerbescherming en het raketafweersysteem Iron Dome. Om een uitgebreide landoperatie tegen Hamas uit te voeren, zal Israël tienduizenden soldaten rond de Gazastrook moeten plaatsen.
Het Israëlische kabinet is onderling verdeeld over het antwoord op de aanvallen van Hamas. Tot nu toe heeft Netanyahu voorzichtig gehandeld. Hij moet proberen escalatie te voorkomen, want die kan slachtoffers kan veroorzaken.
Onder de bevolking lijkt de steun voor een hardere aanpak van Hamas groot. Netanyahu is zich ervan bewust dat hij behoorlijk onder kritiek zal komen als zich ongelukken voordoen. Dat wil zeggen: het zal zijn kans op herverkiezing verkleinen.
De baas van de rechtse partij Israel Beitenu, de radicale Avigdor Lieberman, heeft de afgelopen dagen openlijke kritiek geleverd op Netanyahu’s pogingen een bestand met Hamas te bereiken. Gisteren deelde hij mee dat zijn partij de samenwerking met Netanyahu’s Likudpartij beëindigt. Lieberman, die ook minister van Buitenlandse Zaken is, blijft echter wel in het kabinet.
Deze stap biedt Lieberman de kans grotere afstand van Netanyahu te houden. Hij kan proberen zich op te werpen als de nieuwe leider van rechts.