Grote crisis binnen Indonesische Golkar
De op een na grootste politieke partij van Indonesië, Golkar, verkeert in een grote crisis.
De voormalige regeringspartij onder het autocratische bewind van president Suharto dreigt uiteen te vallen in rivaliserende facties. Volgens de The Straits Times (Singapore) is zelfs niet uitgesloten dat Golkar door de interne problemen niet zal kunnen meedoen aan de verkiezingen van 2004.
Centraal in de crisis staat Akbar Tandjung, Golkar-leider en parlementsvoorzitter. Hij wordt verdacht van grootschalige fraude met overheidsgelden toen hij minister was onder president Habibie, kortstondig opvolger van de in 1998 ten val gebrachte Suharto. Maar ook twee van Akbars plaatsvervangers en een Golkar-parlementariër worden genoemd in drie afzonderlijke vermeende fraudezaken. De schandalen frustreren de pogingen van Golkar om het imago als voormalig vehikel van de corrupte en dictatoriale Nieuwe Orde van Suharto weg te poetsen.
Politiek analist Affan Gafar vindt dat Golkar afstand moet nemen van Akbar Tandjung om de toekomst zeker te stellen. Het hooggeplaatste Golkar-lid Suhardiman spreekt in The Straits Times van een „grote dreiging” die Golkar kan destabiliseren.
Een deel van de hoge Golkar-functionarissen is volgens de krant al in actie gekomen om de partijleider te wippen. Ze streven naar een speciaal partijcongres waar een nieuwe topman gekozen kan worden. Akbar heeft nog altijd de steun van het partijbestuur, maar de vraag is hoe lang de partijleiding de druk van opstandige leden kan weerstaan. Tegenstanders van Akbar komen uit de gelederen van voormalige legergeneraals, bureaucraten uit de tijd van de Nieuwe Orde, maar ook uit die van de hervormingsgezinde partijleden.
De zogeheten Iramasuka-factie binnen Golkar vertegenwoordigt het relatief grootste gevaar voor Akbar. Deze coalitie van Golkar-leden uit Oost-Indonesië is de grootste binnen de partij. Zij heeft al openlijk haar ongenoegen geuit over het leiderschap van Akbar. De groep rond Akbar zelf bekleedt evenwel nog altijd strategische posten binnen Golkar, functies die zijn toebedeeld toen Akbar in 1998 partijleider werd.