Buitenland

ISIS in opmars in oosten Syrië

BEIROET/RIYAD (ANP/EFE/RTR). Strijders van ISIS (Islamitische Staat in Irak en al-Sham) veroveren een steeds groter deel van het oosten van Syrië. Zij beheersen er volgens waarnemers al zeker 50.000 vierkante kilometer, een gebied dat groter is dan Nederland. De strijders zouden donderdag de olievelden van al-Omar in de provincie Deir-al-Zor hebben ingenomen, dat tot nu toe in handen was van het al-Nusrafront. Dat is eveneens een extremitische moslimorganisatie, die echter rivaliseert met ISIS.

3 July 2014 15:41Gewijzigd op 15 November 2020 11:42
Beeld uit propagandavideo van ISIS. Beeld AFP
Beeld uit propagandavideo van ISIS. Beeld AFP

Uit het noordoosten van Syrië werd donderdag gemeld dat strijders van al-Nusra daar de aftocht hebben geblazen. Zij zouden daartoe hebben besloten, omdat hun plaatselijke bondgenoten, vooral stammen, naar het ISIS-kamp zijn overgelopen.

Het soennitische ISIS heeft de afgelopen tijd ook een groot deel van Irak ingenomen, waar in tegenstelling tot Syrië sjiieten de meerderheid van de bevolking uitmaken. Saudi-Arabië heeft volgens de nieuwszender al-Arabiya extra militairen naar de grens met Irak gestuurd, nadat woensdag was gemeld dat Iraakse grensbewakers waren verdwenen. De woordvoerder van de Iraakse strijdkrachten, generaal Qassim Atta, weersprak echter dat de militairen van de grens zijn weggehaald.

De grens tussen Saudi-Arabië en Irak is 900 kilometer lang. Bijna 400 kilometer scheidt de Iraakse provincie al-Anbar van het Saudische gebied. Daar zijn strijders van ISIS actief. De prowesterse elite in Saudi-Arabië ziet jihadistische groepen als ISIS als een gevaar voor zijn heerschappij.

Terwijl ISIS een groot deel van Irak heeft bezet, bereiden de Koerden in het noorden van het land een referendum over een onafhankelijke staat voor. President Massoud Barzani van de Koerdische republiek in Irak heeft in een besloten zitting het parlement gevraagd een datum voor de volksraadpleging te kiezen en een kiescommissie te benoemen. Onder het nieuwe Koerdistan zouden ook olierijke gebieden als de stad Kirkuk en omgeving moeten vallen. Volgens een parlementariër verwelkomden alle volksvertegenwoordigers Barzani’s voorstel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer