Economie

Beurs boekt voor het eerst in 4 jaar winst

Voor het eerst in vier jaar heeft de Amsterdamse beurs in 2003 weer winst geboekt. De AEX-index, de index van 25 grootste Amsterdamse fondsen, steeg vorig jaar per saldo met 4,62 procent.

Redactie economie
2 January 2004 09:26Gewijzigd op 14 November 2020 00:51
CHICAGO - Beurshandelaren werden op oudejaarsdag bedolven onder de confetti bij het sluiten van de beurshandel op de Chicago Mercantile Exchange. - Foto EPA
CHICAGO - Beurshandelaren werden op oudejaarsdag bedolven onder de confetti bij het sluiten van de beurshandel op de Chicago Mercantile Exchange. - Foto EPA

De Midkap-index, waarin de Amsterdamse subtop is opgenomen, deed het met een winst van 15 procent veel beter. In internationaal opzicht bleef het Damrak ver achter. Aan het begin van het jaar zag het er nog naar uit dat de AEX opnieuw met verlies zou afsluiten. De index zakte begin maart naar een dieptepunt van 218 punten. Daarna trad een snel herstel in, al bleef de index de laatste vier maanden steken rondom de 330 punten om af te sluiten op 337,65.

De grote Europese aandelenbeurzen gingen allemaal sneller omhoog. De Duitse DAX in Frankfurt deed het met een stijging 37 procent het beste. De Britse FTSE en Franse CAC zijn goed voor een stijging van ongeveer 15 procent.

De Dow Jones-index is met een kwart gestegen tot ruim boven de 10.000 punten. Technologiebeurs Nasdaq zelfs met 50 procent gestegen tot boven de 2000. De S&P500-index beleefde het breedste herstel sinds 1980: meer dan 90 procent van de fondsen in de index sloot het jaar op winst af. De beurs van Caracas in Venezuela was met een stijging van 177 procent de absolute topper. Seoul in Zuid-Korea staat van alle beursvloeren het diepst in het rood met een daling van 12 procent.

Het tegenvallende rendement van de AEX is voor een belangrijk deel terug voeren op de grote dollargevoeligheid van de in Amsterdam genoteerde fondsen. Door de daling van de Amerikaanse munt zijn de resultaten die in de Verenigde Staten worden behaald in euro’s aanzienlijk minder waard.

Minstens zo belangrijk voor het verschil met buitenlandse beurzen is de samenstelling van de AEX. Wereldwijd herstelden vooral de technologie- en elektronicasector, terwijl oliemaatschappijen, voedselproducenten en verzekeraars relatief achterbleven. De spreiding van de AEX had bijna niet ongunstiger kunnen zijn.

Elektronicaconcern Philips, met een gewicht van 11 procent in de index, steeg dit jaar met zo’n 40 procent. De koers van ASML verdubbelde, maar dat tikt met een gewicht van 3,2 procent veel minder zwaar aan. Het relatief kleine Getronics, in februari nog bijna bankroet, is in de AEX koploper met een koerswinst van 186 procent. Versatel boekte van alle aandelen op Euronext de grootste stijging met een vervijfvoudiging van de beurswaarde.

De financiële sector, goed voor ruim eenderde van de index, heeft per saldo weinig toegevoegd. Banken deden het goed met een plus van ruim 20 procent, maar de verzekeraars bleven achter. In Amsterdam daalde Fortis met zo’n 5 procent, terwijl Aegon onveranderd bleef.

Zwaargewicht Koninklijke Olie heeft een teleurstellend jaar achter de rug met een koersdaling van enkele procenten. De belangrijkste reden is dat de olieprijs met een prijs van zo’n 30 dollar per vat volgens analisten eigenlijk alleen maar omlaag kan. De dollar had in 2003 zijn slechtste jaar sinds tijden.

Ahold heeft ook zijn steentje bijgedragen aan het achterblijven van de AEX. Het fonds is door het fraudeschandaal met ruim 40 procent onderuitgegaan. Het gewicht van Ahold in de index was voor de uitbarsting van het schandaal zo’n 6 procent en is inmiddels ruim gehalveerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer