Buitenland

Geruchtenmachine in Brussel op volle sterkte

BRUSSEL (ANP). De ene kandidaat voor een Brusselse topjob is nog niet genoemd of er duikt weer een andere potentiële naam op. De geruchtenmachine in Brussel draait op volle toeren. Journalisten, woordvoerders en ‘bronnen’ buitelen over elkaar heen om iets te melden over de verdeling van de Europese topbanen.

27 June 2014 16:14Gewijzigd op 15 November 2020 11:35
Juncker. Foto EPA
Juncker. Foto EPA

Want er liggen veel interessante posten op tafel. Er moet een Europese Commissie worden samengesteld met een voorzitter, een aantal vicevoorzitters en commissarissen; in totaal 28 personen. De voorzittershamer gaat hoogstwaarschijnlijk naar de Luxemburgse oud-premier Jean-Claude Juncker. Mooie commissariaten zijn die van EU-buitenlandchef en die van commissaris van Economische Zaken. Maar ook Handel en Interne Markt zijn geliefde plekken. Ieder land zet dus zijn beste beentje voor om die felbegeerde positie binnen te slepen. Niemand wil de commissaris van Meertaligheid leveren.

Ieder land wil wel de opvolger leveren voor begrotingstsaar Olli Rehn. Ook Nederland denkt met minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) hier een sterke kandidaat voor te hebben. Als voorzitter van de Eurogroep heeft hij al internationale ervaring en de PvdA is volgens de Haagse mores aan de beurt om een Eurocommissaris te leveren. Maar er zijn kapers op de kust. Spanje en Frankrijk azen ook op deze banen.

Ook de de post van EU-buitenlandchef is felbegeerd. Ook Nederland heeft oren naar deze plek naar verluidt. De naam van minister Frans Timmermans zingt rond en als sociaaldemocraat zou hij kans maken. Aangezien het voorzitterschap van de Europese Commissie naar een christendemocraat gaat, zou een sociaaldemocraat deze post kunnen krijgen. Andere namen die rondgaan zijn die van de Italiaanse minister Federica Mogherini, maar ook die van de Deense premier Helle Thorning-Schmidt.

Haar naam gaat ook rond als opvolger van EU-President Herman Van Rompuy. Ook die post komt dit jaar vrij. Speculaties zijn er ook dat premier Mark Rutte een kans maakt op deze baan. Als hervormingsgezind regeringsleider zou hij de steeds meer eurokritische Britten binnen boordkunnen houden, maar de liberalen hebben geen goede zaken gedaan tijdens de Europese verkiezingen. Vice-premier Lodewijk Asscher deed de geruchten af als „onzin.”

De centrumrechtse maar niet gebonden aan de christendemocraten Litouwse premier Dalia Grybauskaité zou ook goede papieren hebben voor deze topjob. De Italiaanse oud-premier Enrico Letta zou ook in stelling kunnen worden gebracht.

Niemand die precies weet hoe het zit, behalve de EU-regeringsleiders en staatshoofden die over de banencarrousel onderhandelen. En Europa zou Europa niet zijn, als er niet toch totaal onverwachte namen uit de tombola vallen. De benoeming van Van Rompuy kwam 5 jaar geleden als donderslag bij heldere hemel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer