Economie

Economie kromp minder sterk in 1e kwartaal

DEN HAAG (ANP). De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal met 0,6 procent gekrompen ten opzichte van de voorgaande periode. Dat blijkt uit een tweede raming die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag naar buiten heeft gebracht.

25 June 2014 09:46Gewijzigd op 15 November 2020 11:31
beeld ANP
beeld ANP

Medio mei werd voor die periode nog een krimp met 1,4 procent gemeld. Sindsdien heeft het CBS echter nieuwe richtlijnen ingevoerd voor de berekening van de omvang van de economie. Een belangrijk verschil is dat de aardgassector, die door de zachte winter een relatief zwak eerste kwartaal kende, nu minder gewicht in de schaal legt. Het belang van bijvoorbeeld de elektrotechnische industrie en de gezondheidszorg is juist opgeschaald.

Ook nieuwe gegevens over de horeca en zakelijke dienstverlening hebben de tweede raming beïnvloed. Die sectoren blijken het in de eerste maanden van 2014 beter te hebben gedaan dan eerder op grond van een beperktere hoeveelheid gegevens werd verondersteld. In welke mate de twee genoemde factoren hebben bijgedragen aan de bijstelling van het krimpcijfer, kon het CBS niet precies aangeven.

Volgens econoom Peter Hein van Mulligen van het statistiekbureau is aan het onderliggende beeld van de economie ten opzichte van de eerste raming weinig veranderd. Dat de aanpassing cijfermatig zo fors uitvalt, komt doordat uitgerekend in het kwartaal waarin de nieuwe meetmethode voor het eerst is toegepast, de aardgasproductie zo’n belangrijke rol speelde. „In een zomerkwartaal zou de aanpassing veel kleiner zijn geweest”, zei Van Mulligen.

De lage bijdrage van de aargassector in het eerste kwartaal is en blijft volgens de econoom een incident. „En dat incident blijkt minder erg te zijn geweest dan gedacht”.

De nieuwe rekenmethode leidt ook tot rooskleurigere economische cijfers over de afgelopen jaren. Zo groeide de economie in 2011 met 1,7 procent in plaats van de eerder gemelde 0,9 procent. In 2012 en 2013 kromp de economie met achtereenvolgens 1,6 en 0,7 procent. Dat was eerder 1,2 en 0,8 procent. Dat betekent volgens Van Mulligen niet dat de economische crisis minder erg is geweest dan gedacht. De recessies van de afgelopen jaren blijven gewoon in de boeken staan, zei hij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer