Buitenland

Informateur De Wever heeft het moeilijk

BRUSSEL (ANP). Informateur Bart De Wever van de Vlaams-nationalistische N-VA krijgt het zeer moeilijk om een Belgische centrumrechtse regering te vormen. De Franstalige christendemocraten (CDH) hebben dinsdag de voorstellen van De Wever afgewezen. De Vlaamse christendemocraten (CD&V) en de Franstalige liberalen (MR) zagen de plannen als een mooi beginpunt voor verdere gesprekken.

24 June 2014 20:31Gewijzigd op 15 November 2020 11:30

Woensdag moet De Wever zijn eindverslag uitbrengen bij koning Filip. Daarom had hij dinsdag als ultieme poging een nota met voorstellen naar zijn beoogde partners gestuurd.

Voor het CDH ontbreekt er vertrouwen. „Er zijn enkele twijfels en dat is eufemisme”, zei voorzitter Benoît Lutgen bij Waalse media. De plannen van De Wever schetsen geen „project voor een België dat vooruit gaat”.

De kans was al klein dat CDH in zee zou gaan met De Wever en zijn Nieuw-Vlaamse Alliantie. De Franstalige christendemocraten hebben zich voor een Waalse regering gekoppeld aan de sociaaldemocraten van premier Di Rupo en dan is het niet aannemelijk dat deze PS op landelijk niveau door de CDH zomaar opzij wordt geschoven.

De Wever heeft nu twee opties als hij woensdag naar de koning gaat. Hij kan zijn informatieopdracht teruggeven. Maar hij kan ook proberen zijn droom om een regering te vormen zonder de PS voort te zetten. Dat zou hij kunnen polsen of de Franstalige liberalen interesse hebben om de enige partij te zijn aan Franstalige kant. Als De Wever voor deze optie kiest, zal hij ook de Vlaamse liberalen waarschijnlijk uitnodigen voor gesprekken.

Een Belgische regering moet evenveel Vlaamse als Franstalige ministers hebben. Daarom is een regering zonder een of meerdere Franstalige partijen ondenkbaar. Als De Wever volhardt zou de MR alle Franstalige ministers gaan leveren.

Na de vorige verkiezingen in 2010 duurde het uiteindelijk 541 dagen voordat er een Belgische regering kon worden gevormd. Toen won de N-VA ook en ging De Wever als eerste aan de slag om een regering te vormen, maar De Wever gaf zijn informatieopdracht na een paar weken terug.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer