NIJMEGEN. Een jongeman heeft kanker gehad, is genezen verklaard en gaat solliciteren. De werkgever zal niet hardop zeggen dat hij geen kans maakt vanwege zijn ziektegeschiedenis. Maar de kans dat hij nul op het rekest krijgt, is levensgroot. „Dat is erg jammer, want een trouwere werknemer bestaat er eigenlijk niet.”
Mensen die kanker hebben gehad, moeten meer hulp krijgen om weer aan een baan te komen. Dat wil D66. „Hun arbeidsmarktpositie is zorgelijk: een kwart verliest tijdens de ziekte hun baan, mensen komen moeilijk weer aan de slag of kunnen zich lastig verzekeren”, meldde de partij zaterdag.
Heel herkenbaar, zegt dr. Eveliene Manten-Horst. Zij is kwartiermaker van het AYA Platform, dat staat voor ”Adolescents and Young Aldults”. Het platform is er voor jongvolwassenen in de leeftijd van 18 tot 35 jaar met kanker.
Deze groep heeft vaak vervelende werkervaringen vanwege hun ziekte, weet dr. Manten. „Wij spreken jonge mensen die als het ware heel groot ”kanker” op hun voorhoofd hebben staan. Ze zitten met een gat in hun studie waarover een toekomstige werkgever vragen gaat stellen. Je hebt dat gat immers niet gevuld met backpacken in Australië.”
Vaak gaat de baan hun neus voorbij. „Werkgevers zeggen toch vaak: Je hoort bij een risicogroep, ook al geeft een oncoloog honderd keer aan dat de kans op terugkeer heel klein is.”
Als het aan D66 ligt, moet dat veranderen. „De eerste jaren nadat mensen zijn hersteld van kanker is er een grotere kans dat de ziekte terugkeert. Zij zijn vaak niet meer arbeidsongeschikt, maar werkgevers zijn nog heel terughoudend om deze mensen in dienst te nemen”, aldus D66-Kamerlid Van Weyenberg. Daarom pleit hij voor een speciale polis voor deze doelgroep.
Goed idee, vindt dr. Manten. „Wij zijn aan het kijken of er niet zoiets als een solidariteitsfonds opgezet kan worden. Ook een kleine werkgever kan zo met een gerust hart iemand die kanker heeft gehad in dienst nemen. Hij hoeft dan niet bang te zijn dat zijn onderneming omvalt als de ziekte toch terug zou komen.”
Het AYA Platform is nog jong: het begon in 2010 in het Radboud UMC in Nijmegen en werd in 2011 breder actief. Dr. Manten (50) is de drijvende kracht erachter. Zij werd, als kankeronderzoeker, op 42-jarige leeftijd zelf geconfronteerd met de diagnose kanker. Haar ervaring is dat je dan direct slachtoffer wordt. „Ik heb geen vervelende werkervaringen, maar ik zag wel dat bedrijfsartsen meteen de zieligheidsfactor van stal halen. Werken? Doe maar voorzichtig, zeiden ze. Maar uit werk haal ik energie en zelfvertrouwen.”
Ze raadt iedereen aan die met kanker geconfronteerd wordt om niet bij de pakken neer te zitten. „Als je maar iets kunt lezen of een pennetje vast kunt houden, doe dat dan. Het is fijn voor het bedrijf en fijn voor jezelf.”
Door hun ervaring kunnen ex-kankerpatiënten volgens haar zelfs iets extra’s betekenen voor een bedrijf. „Als je na zo’n bepalende ervaring het leven weer op mag pakken, ben je een enorme inspiratiebron voor je omgeving. Een trouwere werknemer bestaat eigenlijk niet.”