Buitenland

VS overwegen Iraakse premier te dwingen op te stappen

WASHINGTON. Washington overweegt druk uit te oefenen op de Iraakse premier Nuri al-Maliki om zijn ambt neer te leggen. Washington hoopt zo de soennitische opstand in Irak een halt toe te roepen.

Redactie buitenland
20 June 2014 11:16Gewijzigd op 15 November 2020 11:26
GOLF-REGIO. Een Amerikaanse F-18 vertrok gisteren van een vliegdekschip in de Golf voor een patrouillevlucht boven Irak. beeld AFP
GOLF-REGIO. Een Amerikaanse F-18 vertrok gisteren van een vliegdekschip in de Golf voor een patrouillevlucht boven Irak. beeld AFP

Amerikaanse politici denken dat het serieus nemen van de zorgen van Iraakse soennieten effectiever is dan het ondernemen van militaire operaties. De Verenigde Staten hopen dat het geweld ingedamd kan worden als de soennitische minderheid meer inspraak krijgt in de Iraakse politiek. De sjiitische Maliki heeft juist sjiieten op alle topposities benoemd en soennieten volledig buitengesloten.

President Barack Obama heeft donderdag na overleg met zijn veiligheidsteam gezegd dat zijn land bereid is tot het uitvoeren van gerichte militaire operaties in Irak als die ertoe bijdragen dat het groeiende gevaar van extremistische opstandelingen wordt 
weggenomen. De VS sturen in eerste instantie maximaal 300 militaire adviseurs naar Irak om de Iraakse krijgsmacht te helpen.

Gerichte en specifieke militaire operaties zijn een optie, aldus Obama, maar er zullen geen Amerikaanse gevechtseenheden naar Irak worden gestuurd. De militaire adviseurs zullen niet aan gevechten deelnemen. Hun taak is de Irakezen te ondersteunen en te trainen. Wel zullen zij het Amerikaanse inlichtingenwerk in Irak verder uitbouwen.

De Franse president François Hollande heeft donderdag een spoedvergadering belegd om militaire opties in Irak en Syrië te bespreken. Eventuele Franse militaire actie zal wel moeten plaatsvinden in het kader van een breder politiek plan, zei een bron bij het Elysée.

De Turkse premier Erdogan denkt niet dat de VS op korte termijn luchtaanvallen gaan uitvoeren in Irak. Dan vallen er veel burgerslachtoffers en dat is niet wat de VS willen, zei hij donderdag in Istanbul.

Obama zei verder dat Iran een „opbouwende rol kan spelen” bij het oplossen van de crisis in Irak als het land er net als de VS alles aan doet om te zorgen dat alle partijen betrokken worden en gerespecteerd worden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer