Buitenland
VS sturen militaire adviseurs naar Irak

WASHINGTON (ANP). De Verenigde Staten zullen 300 extra militaire adviseurs naar Irak sturen om het leger daar te trainen en te adviseren. Dat maakte de Amerikaanse president Barack Obama donderdag bekend.

President Obama donderdag tijdens zijn verklaring over Irak. Foto AFP
President Obama donderdag tijdens zijn verklaring over Irak. Foto AFP

Het gaat om speciale eenheden die naast de al aanwezige adviseurs van de ambassade aan het werk gaan. Het Witte Huis is verder bereid geweld te gebruiken in Irak maar zal daartoe eerst overleggen met het Amerikaanse Congres en leiders in de regio, aldus Obama.

De president verzekerde zijn toehoorders dat er geen Amerikaanse gevechtstroepen naar het land worden gestuurd. Wel zegde hij Bagdad meer materiële steun toe in de strijd tegen de terroristen van de Islamitische Staat in Irak en al-Sham (ISIS). Volgens de president worden er gemeenschappelijk antiterreurcentra opgezet waar inlichtingen worden gedeeld.

Hij waakt naar eigen zeggen voor „mission creep”, een geleidelijk uitbreiding van de taken van Amerikaanse militairen waardoor ze uiteindelijk in gevechtsposities terecht zouden kunnen komen.

In december 2011 vertrokken de laatste Amerikaanse militairen uit Irak na een aanwezigheid van negen jaar. Op het hoogtepunt hadden de Verenigde Staten 170.000 militairen in het land, na de inval om dictator Saddam Hussein te verdrijven.

De Verenigde Staten hebben volgens Obama verder hun inspanningen uitgebreid om inlichtingen te verzamelen uit gebieden waar ISIS het voor het zeggen heeft, om zo een beter beeld te krijgen van wat de terreurbeweging doet.

Eerder op donderdag werd bekend dat F-18’s van het vliegdekschip George H.W. Bush verkenningsvluchten hebben uitgevoerd. ISIS is een gevaar voor het Iraakse volk, de regio en Amerikaanse belangen, aldus Obama.

Ter bescherming van de Amerikaanse belangen heeft Washington de nodige maatregelen genomen de ambassade in Bagdad te beveiligen. Om de Iraakse hoofdstad en Amerikaanse belangen te beschermen is het goed als een verdedigingslinie rond Bagdad niet wordt doorbroken, stelde hij. In Bagdad zou een Iraakse regering moeten zetelen die brede steun heeft van de bevolking. Koerden, soennieten moeten daar naast de sjiieten een plaats in krijgen.

Alleen Iraakse leiders met een alomvattende agenda kunnen het land door de crisis heen leiden, aldus Obama. Hij wenste niet in te gaan op specifieke vragen over de positie van premier Nouri al-Maliki. „Het is niet aan de VS om te bepalen wie de leiders in Irak zijn.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer