Buitenland

Moskou stopt levering gas aan Oekraïne

KIEV (ANP/RTR). Rusland heeft maandag de gasleveranties voor Oekraïne stopgezet. Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom beëindigt de gaslevering omdat Oekraïne het laatste deel van zijn gasschuld niet voor de deadline zou hebben betaald.

16 June 2014 11:56Gewijzigd op 15 November 2020 11:21
Gazprom. Foto EPA
Gazprom. Foto EPA

Oekraïne krijgt voortaan alleen nog gas geleverd als het vooruitbetaalt. Rusland levert nog wel gas dat via Oekraïne wordt doorgevoerd naar andere Europese landen.

De Russische stap betekent niet dat Oekraïne meteen zonder gas zit. Volgens het Oekraïense staatsgasbedrijf Naftogaz kan het tot in december in zijn energiebehoefte voorzien. Wel liepen de verhoudingen tussen de twee buurlanden weer een nieuwe deuk op. De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek beschuldigde Rusland ervan dat het Kiev komende winter in de problemen wil brengen. „Maar het gaat niet om gas. Het is een Russisch plan om Oekraïne te vernietigen,” aldus Jatsenjoek.

Naftogaz maakte maandag ook bekend een zaak tegen Gazprom aan te spannen bij het internationaal arbitrage-instituut in Stockholm, vanwege de hoge prijs die het Russische bedrijf rekent. Het instituut moet bepalen wat een marktconforme prijs is voor het Russische gas. Daarnaast wil Naftogaz dat Rusland 6 miljard dollar (ruim 4,4 miljard euro) terugbetaalt voor de te dure gasleveranties van het land.

Volgens de EU is er in Oekraïne circa 13,5 miljard kubieke meter gas opgeslagen. Het is echter lastig in te schatten hoelang het land daarmee kan doen. Dat is afhankelijk van veel factoren, zoals de weersomstandigheden en het gebruik. De zegsvrouw benadrukte dat aan het einde van de zomer de opslag wel moet zijn opgevoerd (naar circa 18 tot 20 miljard kubieke meter) om de winter door te komen zonder problemen.

De EU trad de afgelopen weken op als bemiddelaar tussen Oekraïne en Rusland om afspraken te maken over de openstaande gasrekening en toekomstige leveringen. Toen de Russen in de nacht van zondag op maandag een compromisvoorstel van Europees commissaris Günther Oettinger (Energie) afschoten, strandde het overleg. Dit tot teleurstelling van Kiev, dat wel kon leven met het het voorstel. De EU heeft laten weten bereid te blijven op te treden als bemiddelaar. Het is nog niet bekend of en wanneer de gesprekken tussen Kiev en Moskou zullen worden hervat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer