Regering van Irak in de tegenaanval
BAGDAD (ANP). De regering van Irak is zaterdag in de tegenaanval gegaan tegen de jihadisten die afgelopen week grote delen van het land onder de voet liepen. Daarbij vielen honderden doden. Inmiddels hebben niet alleen de VS, maar ook Washingtons aartsvijand Iran Bagdad hulp aangeboden. De afgelopen dagen zijn circa 1 miljoen Irakezen op de vlucht geslagen, volgens de VN een „humanitaire ramp”.
De autoriteiten in Bagdad meldden dat zeker vijf plaatsen in de streek van Tikrit van de ISIL (Islamitische Staat in Irak en de Levant) zijn bevrijd. Bij luchtaanvallen in en ten noorden van de stad vielen zeker 250 doden. In of bij de stad verkeren buitenlanders, onder wie een Nederlander, in gevaar sinds ISIL de industriestad Baiji woensdag innam.
De sjiitische premier Nuri al-Maliki heeft de bevolking zaterdag moed ingesproken en Samarra uitgeroepen tot militair hoofdkwartier. Hij zei dat de historische stad, circa 100 kilometer ten noorden van Bagdad, het centrum wordt van de strijdkrachten in de oorlog tegen de soennitische extremisten die door de streek trekken. „De door terroristen bezette gebieden worden heroverd”, zei Maliki. Duizenden sjiitische vrijwilligers hebben zich aangemeld voor de strijd, na een oproep van de geestelijke grootayatollah Ali al-Sistani.
Iran is bereid Irak bij te staan in de strijd tegen de extremisten die delen van noord en van westelijk Irak onder de voet hebben gelopen. Dit zei de Iraanse president Hassan Rohani zaterdag. Hij beklemtoonde dat Iran dan bijstand verleent binnen het kader van het internationaal recht en dat Irak nog niet om hulp heeft gevraagd. De meerderheid van de Irakezen is sjiitisch en het land wordt geleid door de sjiitische premier Nuri al-Maliki. Sjiitisch Iran wordt geregeerd door de sjiitische ayatolla’s.
In Washington wordt ondertussen bekeken wat de VS militair kunnen uitrichten tegen de opmars van de ISIL-strijders. President Barack Obama zou volgens Australische media hebben bevestigd dat hij snel tot actie wil overgaan. De Australische premier Tony Abbott is bij Obama op bezoek geweest en kreeg vrijdag te horen dat Australische militaire hulp welkom zou zijn.
De VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr ziet zich genoodzaakt de hulpverlening in de regio uit te breiden. Grote groepen burgers zijn in de afgelopen dagen naar het Koerdische deel van Irak gevlucht.