Buitenland

Colombiaanse kiezer beslist over vrede

BOGOTA. Colombiaanse kiezers stemmen zondag bij de presidentsverkiezingen in essentie over de vraag hoe het land het conflict met de opstandelingen moet aanpakken: door gewapende strijd of via onderhandelingen.

Redactie buitenland
13 June 2014 16:38Gewijzigd op 15 November 2020 11:19
BOGOTA. Aanhangers van de Colombiaanse president betuigden deze week hun steun aan het staatshoofd dat zondag hoopt te worden herkozen. Beeld AFP
BOGOTA. Aanhangers van de Colombiaanse president betuigden deze week hun steun aan het staatshoofd dat zondag hoopt te worden herkozen. Beeld AFP

In deze tweede ronde van de verkiezingen is de keuze in het door oorlog verscheurde land beperkt tussen centrumrechts en uiterst rechts. De eerste richting wordt vertegenwoordigd door zittend president Juan Manuel Santos, die herkozen wil worden, de laatste door Oscar Ivan Zuluaga, een aanhanger van de voormalige president Alvaro Uribe (2002-2010). De twee kandidaten liggen nek-aan-nek in de opiniepeilingen. Zuluaga haalde in de eerste ronde van de verkiezingen in mei 29,3 procent van de stemmen, Santos 25,7. De opkomst was laag: 41 procent.

Beide kandidaten staan een neoliberale politiek voor, met een bloeiend bedrijfsleven als basis voor ontwikkeling. Ze willen lage belastingen voor rijken en de uitkeringen voor armen financieren uit de grootschalige productie van olie, kolen en goud door multinationals in de komende twintig jaar. Beide kandidaten waren minister onder Uribe. Zuluaga was minister van Financiën en Santos van Defensie.

Tijdens de regering-Uribe raakten 2,5 miljoen mensen ontheemd door de oorlog. Zeker 3000 burgers werden gedood door het leger en aangemerkt als „guerrillastrijders” die waren gesneuveld in de strijd. Militairen kregen beloningen zoals geld, promoties en reizen naar het buitenland voor het doden van opstandelingen.

Zuluaga wordt door zijn tegenstanders gezien als een marionet van Uribe. Maar hoewel Santos in 2010 werd gekozen met de steun van rechts, inclusief de aanhang van Uribe, joeg hij direct na zijn aanstelling zijn voormalige baas tegen zich in het harnas. Hij draaide beleid van Uribe terug en liet zich kritisch uit over sommige acties van de vorige regering.

Santos herstelde ook de relatie met zijn lastige buurman Hugo Chavez van Venezuela, die werd verafschuwd door Uribe. Chavez was president van Venezuela van 1999 tot zijn dood in 2013.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer