Politiek

Superprovincie: hindernisbaan van 3 naar 1

RIJSWIJK (ANP). Al jaren wordt er gesteggeld over de superprovincies. Het kabinet wil van 12 naar 7 provincies. De herindeling zou moeten beginnen met de fusie van Noord-Holland, Utrecht en Flevoland. Maar er is veel verzet. Een kort overzicht.

11 June 2014 12:50Gewijzigd op 15 November 2020 11:15

Februari 2011: De provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht onderzoeken wat de voordelen van een fusie zijn.

September en oktober 2011: Het kabinet Rutte-I zet de fusie van Noord-Holland, Utrecht en Flevoland door. In die ‘Randstadprovincie’ kunnen Amsterdam, Almere en Utrecht nog veel meer gaan samenwerken.

29 oktober 2012: VVD en PvdA presenteren het regeerakkoord van het kabinet-Rutte II. Daarin staat de herindeling van de provincies. Nederland moet op termijn worden opgedeeld in vijf landsdelen. De herindeling begint met Noord-Holland, Utrecht en Flevoland.

December 2012: Een eerste stap naar een echte fusie: na zijn vertrek zal de Utrechtse commissaris van de Koningin Roel Robbertsen worden opgevolgd door een waarnemer, maakt Plasterk bekend. Volgens de minister heeft het weinig zin om een nieuwe commissaris voor 6 jaar te benoemen. In september 2013 wordt Willibrord van Beek benoemd tot waarnemend commissaris.

April 2013: Het kabinet besluit de provinciefusie een jaar uit te stellen. Noord-Holland, Utrecht en Flevoland moeten niet in 2015, maar in 2016 samengaan. Ook is besloten dat andere provincies niet hoeven te fuseren als ze dat niet willen.

Augustus-september 2013: De provincies Noord-Holland en Utrecht spreken zich uit tegen de fusie. Ze hebben gesproken met Plasterk, maar zijn niet overtuigd van nut en noodzaak.

17 december 2013: De Eerste Kamer wil dat de provinciefusie wordt uitgesteld.

3 februari 2014: Utrecht, Noord-Holland en Flevoland vinden dat de nieuwe superprovincie meer macht zou moeten krijgen. Ze willen zeggenschap over alle wegen, de vaarwegen, het spoor, geluidhinder, natuurbeheer en over samenwerking tussen gemeenten.

5 februari 2014: Plasterk past de plannen aan. Hij wil niet langer vijf landsdelen, maar ‘Zeven Provinciën’. Friesland, Noord-Brabant en Limburg zouden als enigen zelfstandig blijven.

22 april 2014: Noord-Holland, Utrecht en Flevoland zijn niet overtuigd dat het nodig is om te fuseren. „Er is geen begin van een visie. Geen fusie zonder visie”, zei Johan Remkes, commissaris van de Koning in Noord-Holland.

11 juni 2014: Een groot gedeelte van de achterban van de PvdA zou niets voor een superprovincie voelen. Het kabinetsplan lijkt dan ook te wankelen. Zonder de steun van de PvdA, komt het voorstel niet door de Eerste Kamer.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer