Sharon laat illegale posten ontruimen
De Israëlische regering heeft zondag opdracht gegeven tot de ontruiming van vier illegaal opgezette buitenposten bij Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.
De Israëlische pers heeft dat bericht. Premier Ariel Sharon en minister van Defensie Shaul Mofaz zouden het ontruimingsbevel inmiddels hebben getekend.
Volgens de staatsradio is slechts een van de vier buitenposten bewoond. De tien gezinnen die het betreft hebben tien dagen de tijd om bij de rechter protest aan te tekenen tegen het besluit.
In de ”routekaart voor de vrede”, het door Israël en de Palestijnen omhelsde vredesplan voor het Midden-Oosten, staat dat Israël tientallen illegale nederzettingen moet verwijderen. Uitvoering van de stappen die in de routekaart staan omschreven moet in 2005 resulteren in de vestiging van een Palestijnse staat.
In de buurt van een Joodse nederzetting in de Gazastrook schoten Israëlische militairen zondag drie gewapende Palestijnen dood, meldde de staatsradio. De drie zouden hebben geprobeerd de afgelegen nederzetting Netzarim binnen te dringen.
Premier Ariel Sharon heeft zondag gezegd dat Israël bereid is vrede te sluiten met Syrië, maar dat hij eerst wil onderzoeken of de recente toenadering van de Syrische president Bashar Assad gemeend is. Sharon zei dat Assad eerst en vooral de terreurbewegingen die vanaf Syrisch grondgebied opereren moet aanpakken.
Israël vraagt zich af welke tactiek er achter de recente radicale verandering van het Syrische standpunt zit. Vorige week vertrok een Israëlische gezant naar Parijs voor een gesprek met een Syrische afgevaardigde om de intenties van Syrië te peilen. Sinds het mislukken van vredesgesprekken in 2000 is er nog amper officieel contact geweest tussen de twee aartsvijanden.
Eerder deze maand zei president Assad tegen de krant The New York Times dat de Verenigde Staten moeten helpen bij het heropstarten van de vredesgesprekken tussen Syrië en Israël. Sharon zei dat het belang van Assads woorden niet overdreven moet worden. Nieuwe vredesgesprekken zouden niet doorgaan vanaf het punt waar in 2000 gestopt werd, maar helemaal opnieuw gevoerd moeten worden, aldus Sharon.
Volgens Syrië-experts zijn Assads bedoelingen oprecht, maar is hij nog niet bereid om de Palestijnse terreurbewegingen die deels vanuit Syrië opereren, aan te pakken. De huidige Israëlische regering is bovendien niet van plan concessies te doen over teruggave van de in 1967 bezette Golanhoogte.
In 2000 werden toenmalig Israëlisch premier Ehud Barak en Assad het niet eens over de details van een vredesakkoord waarin Israël zich bereid verklaarde om vrijwel de hele Golanhoogte terug te geven aan Syrië. Voor Sharon is teruggave van de Golanhoogte waarschijnlijk onbespreekbaar.