Economie

„Draadloos internet staat op doorbreken”

Altijd toegang tot internet, en dat zonder kabels of snoeren. De draadloze trend die in 2003 is ingezet, zal volgend jaar alleen maar omvangrijker worden. Draadloos internet kan in 2004 zelfs wel eens gemeengoed worden.

ANP
29 December 2003 08:20Gewijzigd op 14 November 2020 00:50

Dat verwachten de producenten in de sector. „Ik kan me niet voorstellen dat er momenteel nog mensen zijn die thuis kabels laten trekken”, zegt Heide Jeuken-Dahmen, directeur Mobility van Lucent, een fabrikant van telecomapparatuur. Chipmaker Intel sluit zich aan bij deze opvatting. „De evolutie naar draadloos is ingezet”, stelt Kris Rodolf, productmanager bij het bedrijf.

Het is al mogelijk om buitenshuis draadloos internet op te gaan met WiFi, een afkorting die staat voor ”wireless fidelity”. Daarmee kunnen mensen internetten via lokale contactpunten, ook wel hotspots genoemd. In de Verenigde Staten zijn veel van deze hotspots te vinden in cafés en restaurants, zoals die van koffiebarketen Starbucks en hamburgergigant McDonald’s.

Ook in Nederland komen er steeds meer internetpunten buiten de deur. Dit jaar bestierde HubHop, aanbieder van draadloos internet, al ongeveer 120 publieke hotspots. De KPN-dochter verwacht dat aantal volgend jaar uit te breiden naar „zeker 650.”

Het aantal gebruikers komt langzaam op gang, aldus Jan Kroon van KPN. „We verwachten dat het gebruik in 2004 serieuze vormen gaat aannemen.” Kroon wil geen cijfers geven over het aantal gebruikers.

HubHop heeft hotspots geplaatst in bijvoorbeeld Van der Valk-restaurants en de Jaarbeurs in Utrecht. Voor uitbreiding wordt onder meer gekeken naar om te bouwen telefooncellen. Momenteel doet de 375 meter hoge zendmast in Lopik niet alleen dienst als kerstboom, maar tevens als hotspot.

Nadeel van de openbare internetpunten is dat ze maar een beperkt bereik hebben, meestal slechts tientallen meters. Kenners hebben daardoor zo ieder hun idee over de toekomst van deze noviteit. Jan Buis, accountmanager van zenderbedrijf Nozema, verwacht dat er een dekkend netwerk van contactpunten wordt aangelegd, zodat consumenten overal internet op kunnen. Jeuken-Dahmen van Lucent denkt juist dat de publieke contactpunten verdwijnen door de intrede van UMTS, een nieuwe techniek voor mobiele telefonie waarmee mensen ook goed kunnen internetten.

Veiligheid is volgens de Lucent-directeur ook een probleem. Daarnaast benadrukt ze dat het een storingsgevoelige techniek is. „Met een walkietalkie kun je op dezelfde frequentie als WiFi gaan zitten, waardoor er ruis komt.”

De opvolger van WiFi is Wimax. Deze technologie, die komende zomer haar opwachting maakt, heeft een bereik van enkele kilometers. „Dit systeem is perfect voor gebieden waar geen ADSL is”, zegt Buis van Nozema. In bepaalde gebieden van Nederland kan immers geen snel internet via ADSL worden geleverd. „Met een Wimax-verbinding kunnen die gebieden toch snel internetten”, aldus Buis.

Nozema bekijkt momenteel voor spoorbeheerder ProRail of treinreizigers ook draadloos kunnen internetten. Bekeken wordt of het mogelijk is diverse zenders naast het spoor te plaatsen. Het is nog niet bekend wanneer het onderzoek is afgerond.

Behalve buitenshuis maken de draadloze toepassingen binnenshuis momenteel ook een enorme groei door. „Draadloos wint het van draad”, zegt Jeuken-Dahmen van Lucent. „De ontwikkelingen rond draadloze aansluitingen in huis gaan ontzettend hard.”

Vrijwel alle bedrijven in de markt zijn het hiermee eens. Elektronicaconcern Philips bijvoorbeeld zet er heel hoog op in. Samen met telecomconcern KPN heeft Philips een apparaat ontwikkeld dat mp3-muziek vanaf de computer zonder snoertjes op de stereo-installatie afspeelt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer