Van Woerkom onder vuur als nieuwe ombudsman
DEN HAAG (ANP). De mogelijke aanstelling van Guido van Woerkom als Nationale ombudsman heeft de afgelopen dagen tot flinke maatschappelijke en politieke commotie geleid. De huidige directeur van de ANWB kwam onder vuur te liggen door een discriminerende opmerking die hij in het verleden maakte over Marokkaanse taxichauffeurs. „Ik heb 4 jaar geleden een zeer onhandige uitspraak gedaan. Ik heb daar toen afstand van genomen en mijn excuses aangeboden. Die waren aanvaard. Het leek erop dat de kwestie op een nette manier was opgelost. Ik betreur het zeer dat het nu weer opduikt”, reageerde Van Woerkom zaterdag op de verwijten. Maandag en dinsdag was hij niet bereikbaar voor commentaar.
De Tweede Kamer heeft dinsdag de stemming over de benoeming van Van Woerkom tot nieuwe Nationale ombudsman uitgesteld. Dat gebeurde op verzoek van de PvdA. Volgens Kamerlid Martijn van Dam is het door de commotie van de afgelopen dagen over de benoeming gewenst dat er nogmaals met de kandidaat wordt gesproken.
Guido van Woerkom werd in 1955 geboren. Hij studeerde af aan de universiteit van Leiden. Daarna werkte Van Woerkom onder meer bij Albert Heijn en in 1990 werd hij directeur van een communicatieadviesbureau in de BBDO Groep Nederland. Kort daarop trad hij toe tot het groepsbestuur. Sinds augustus 1999 is hij hoofddirecteur van de ANWB.
Van Woerkom heeft diverse nevenfuncties, waaronder die van voorzitter van de Hotelschool Den Haag en van de woningcorporatie Ymere, vicevoorzitter van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) en penningmeester van Nederland Schoon. Daarnaast bekleedt hij diverse functies in internationale samenwerkingsverbanden zoals de internationale autosportfederatie FIA.
Toen Van Woerkom in januari zijn vertrek bij de ANWB bekendmaakte, gaf hij aan graag dicht bij de mensen in de samenleving te willen blijven staan. „Ik denk dat ik goed ben in het leiden van organisaties die voor een maatschappelijke opgave staan en tegelijk hun bedrijfsvoering op orde moeten hebben. Daar zal ik op selecteren. Het moet iets met de wensen van de samenleving te maken hebben.”