Beatrix blij met Mabel en ongerust over misbruik vrijheden
Koningin Beatrix is in haar kerstrede van dit jaar pal achter haar zoon prins Johan Friso en zijn verloofde Mabel Wisse Smit gaan staan. De vorstin, die met haar familie onderwerp was van menige mediahype en volgens premier Balkenende ook van teveel persiflages, laakte voorts een te ruime opvatting van het begrip vrijheid van meningsuiting.
De koningin ging in haar toespraak in op het delen van tegenslag en geluk in de familiekring. „Voor ons kwam na een moeilijke tijd een gelukkige wending. De geboorte van Amalia brengt vreugde en grote dankbaarheid om dit nieuwe leven. Intens verheug ik mij ook op het huwelijk van Friso en Mabel die samen de toekomst tegemoet treden."
De kerstrede van de koningin was zoals reeds bekend opgedragen aan prinses Juliana, die komend jaar 95 jaar wordt en voor wie volgens haar oudste dochter ’de jaren zwaar zijn geworden’. Juliana kreeg ruim twintig jaar geleden de Prijs van de Vier Vrijheden. De ’Four Freedoms’ werden in de Tweede Wereldoorlog door de Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt benadrukt en nu door Beatrix tot thema’s voor haar kerstrede gemaakt omdat ze staan voor waarden waarmee Juliana zich ook zo verbonden heeft gevoeld.
Een van de vrijheden is de vrijheid van meningsuiting. „Het is echter geen vrijbrief om te kwetsen noch om schaamteloos oordelen te verkondigen over mensen. Elke vrijheid heeft een keerzijde in verantwoordelijkheid waarmee gewetensvol moet worden omgegaan", aldus de vorstin.
Over de vrijheid van godsdienst en overtuiging zei Beatrix: „Mensen mogen God àànroepen voor leiding en bemoediging in het leven, maar Hem nooit ínroepen ter verdediging van ontoelaatbaar handelen."
De vorstin ging ook uitvoerig in op ’het vrij zijn van angst en vrees’. „Vrees voor onverwachte en gewetenloze terreur ondermijnt de veiligheid, waar ook ter wereld. De mondialisering van geweld vereist dan ook een universele inzet. Vertrouwen kan groeien wanneer zowel de directe bedreigingen worden tegengegaan als ook de oorzaken van frustratie en agressie worden onderkend en bestreden. Dit is niet alleen een kwestie van handhaving van de internationale rechtsorde maar ook van daadwerkelijke strijd tegen armoede en ongelijkheid." Beatrix wees in dit verband ook op de wegwijzende rol van de wordingsgeschiedenis van de Verenigde Naties.
Vrijwaring van nood en gebrek is nog steeds een punt van zorg: „Meer dan een halve eeuw nadat de Vier Vrijheden werden verkondigd, ligt de eerste uitdaging voor de internationale gemeenschap nog steeds in het opkomen voor sociale gerechtigheid."